2min

Tags in dit artikel

, ,

AppleInsider heeft uit betrouwbare bron vernomen dat Apple mogelijk van plan is om toekomstige modellen van de Mac-lijn uit te rusten zonder Intel-chipsets, maar in plaats daarvan met een alternatieve chipset, wellicht zelfs van eigen makelij.

Dit zou een opmerkelijke stap zijn, aangezien Apple al sinds de Intel-transitie gebruik maakt van zowel de processors als chipsets van Intel. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de MacBooks en MacBook Pro’s al enige tijd qua hardware vrijwel gelijk aan laptops van concurrenten HP en Dell. Het enige verschil is Mac OS X als besturingssysteem.

Uit de presentatie van de kwartaalcijfers op 21 juli bleek al dat de verkoop van Macs dat kwartaal met meer dan twee maal het gemiddelde van de computerindustrie was gestegen. Apple wil echter innovatief blijven en omdat de chipsets van Intel momenteel niet innovatief genoeg zijn, is de kans volgens ingewijden groot dat het bedrijf kiest voor chipsets van bijvoorbeeld VIA of AMD.

De herziene modellen van drie Apple-notebooks, mogelijk de MacBook Air, MacBook en MacBook Pro, bevatten daarom volgens ingewijden niet de verwachte Montevina-chipsets. Wel zullen de nieuwste Intel mobile-processors zich aan boord bevinden. Op dit moment is het nog niet duidelijk wiens chipset de voorkeur heeft.

Met de overname van chipfabrikant P.A. Semi enige tijd geleden heeft Apple ook de kennis en expertise om zelf chipsets te gaan maken in huis gehaald. Daarom bestaat er ook een kans dat Apple voor de toekomstige Macs zelf de chipsets gaat maken.

Uit diezelfde presentatie van de kwartaalcijfers bleek ook al dat Apple nog heel wat in petto heeft voor het najaar en de tijd daarna. "We hebben investeringen voor ons liggen die ik momenteel niet kan bespreken, maar waarmee we ‘state of the art’ nieuwe producten introduceren die onze concurrenten simpelweg niet kunnen evenaren", aldus financieel directeur Peter Oppenheimer.

Volgens ingewijden kan het nog zeker zes tot acht weken duren voordat Apple een officiële aankondiging zal doen. In de tussentijd draait de geruchtenmolen weer op volle toeren en wordt er duchtig gespeculeerd over toekomstige modellen van de MacBook en MacBook Pro.

De laatste geruchten melden dat de nieuwe MacBook iets dunner zal zijn dan de huidige lichting van de consumenten-notebook en dat de casing volledig van aluminium gemaakt zal zijn, zoals we al kennen van de MacBook Pro. Opvallend is dat het trackpad gemaakt zou zijn van glas en multi-touch plus ‘gestures’ gaat ondersteunen. Hoe dan ook zou de nieuwe MacBook geen multi-touch-beeldscherm krijgen.