1 min

Tags in dit artikel

, ,

De politie Amsterdam-Amstelland heeft besloten om gezichtsherkenning te gaan gebruiken, hiermee moeten verdachten sneller geïdentificeerd kunnen worden. Het politiekorps is het eerste in Nederland dat start met deze techniek.

Het nieuwe computersysteem, dat gemaakt en onderhouden wordt door Logica, maakt gebruik van een database met ongeveer tachtigduizend foto’s van criminelen erin. Er wordt een foto in het systeem geladen, waarna het systeem op zoek gaat naar de meest ‘lijkende’ foto’s, die vervolgens teruggegeven worden. Dit systeem moet rechercheurs veel tijd besparen.

Logica heeft het systeem eerst laten proefdraaien bij het politiekorps, dit is bevallen en er is besloten om het systeem daadwerkelijk in te gaan zetten.

Wanneer een rechercheur een foto wil laten vergelijken, wordt de foto opgestuurd naar een speciaal team dat getraind is het gebruik van de software. Het team laadt de foto in en het systeem zoekt zoals gezegd de meest ‘lijkende’ foto’s erbij. Ook lengte, leeftijd en geslacht worden meegenomen in de overwegingen. Als dit gebeurd is stuurt het team de gevonden resultaten beargumenteerd terug naar de rechercheur.

Logica maakt gebruik van een systeem dat origineel afkomstig is van Cognitec. Het systeem werd al eerder toegepast in onder andere het PSV-stadion. Door de onderlinge afstanden vast te leggen tussen bepaalde kenmerken in de foto kunnen gelijkenissen bepaald worden.