1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De internationale standaardenorganisatie ISO/IEC heeft bekend gemaakt dat het geen van de vier bezwaren tegen de standaardisering van Microsoft Office Open XML (OOXML) als ISO-standaard verder zal verwerken. Eerder dit jaar hadden Brazilië, India, Zuid-Afrika en Venezuela een bezwaar ingediend tegen het besluit van het ISO.

Dit besluit volgt op het advies van de secretaris generaal van de standaardenorganisatie om geen aandacht te besteden aan de bezwaren. Volgens de regels van het ISO is de weg nu vrij om OOXML te verheven tot een officiële ISO-standaard als ISO/IEC DIS 29500.

Opmerkelijk is dat de OOXML-standaard nog niet is vrijgegeven door het ISO terwijl dit het gezamenlijke punt was van alle ingediende bezwaren. De specificatie was nog niet op tijd uitgegeven waardoor de nationale standaardenorganisaties geen basis hadden om bezwaren op in te dienen. Volgens het ISO gaat dit echter snel gebeuren zolang er niet meer bezwaren volgen tegen de beslissing.

Het ISO heeft niet bekendgemaakt hoeveel ondersteuning de bezwaren hebben gekregen maar zegt alleen dat er voor alle bezwaren geen twee-derde meerderheid gevonden kon worden om er verder naar te kijken.

Het ISO liet ook weten dat men van de ervaring van OOXML gaat leren om de ISO-regelgeving te veranderen. Wat hiermee bedoeld wordt is niet bekend gemaakt.