In navolging van Zuid-Afrika, Brazilie en India heeft nu ook Venezuela een bezwaar over de ISO-standaardisatie van Microsoft’s Office Open XML (OOXML).

Venezuela heeft buiten de gestelde periode voor bezwaren een klacht ingediend, de ISO- en IEC-organisaties hebben echter bevestigd om de klacht van Venezuela aan te nemen.

Het bezwaar van Venezuela komt neer op dezelfde punten als de voorgaande landen, waarbij veel commentaar is over de ‘Ballot Resolution Meeting’ (BRM) en het nog altijd niet beschikbaar zijn van de laatste kopie van de standaard.

Vanuit Denemarken heeft de ‘Open Source Leverandørforeningen’-organisatie, een organisatie voor de promotie van opensourcesoftware in Denemarken, een klacht richting de ISO-organisatie gestuurd. Deze organisatie is echter geen nationaal orgaan voor standaardisatie, het is nog niet bekend wat er met deze klacht gaat gebeuren.

De bezwaren zullen op 6 juni besproken worden tijden een bijeenkomst van de ‘Technical Management Board’, het orgaan binnen de ISO-organisatie die over bezwaren uitsluitsel moet geven. Dit is de eerste keer dat er bezwaren zijn gekomen op een standaard die door het BRM-proces is gegaan.