1 min

Apple werkt aan een abonnementsmodel voor devices. Eindgebruikers betalen maandelijks voor iPhones en iPads. Naar verwachting breidt Apple het model uit naar iMacs and Macbooks.

Insiders vertelden tegen Bloomberg dat Apple werkt aan een abonnementsmodel voor hardware, waaronder iPhones en iPads. Het model kan in een later stadium worden uitgebreid naar Macs en MacBooks.

Gebruikers betalen een maandelijks bedrag voor een Apple-device. Het abonnementsmodel (Device-as-a-Service) is vergelijkbaar met autoleaseprogramma’s en maandelijkse softwarediensten als iCloud of Apple Music.

Apple abonnement

Volgens de insiders werkt de dienst op basis van Apple ID’s en de Apple Store. De kosten van het abonnement zijn geen opsplitsing van de aankoopprijs, maar de aankoopprijs plus een vast tarief per maand. Het vaste tarief hangt af van het geabonneerde device. De kosten zijn op dit moment onbekend.

Meer omzet

Het is niet helemaal duidelijk waarom Apple een abonnementsmodel overweegt. Experts laten weten dat het model een grote verandering gaat betekenen voor het huidige verdienmodel van Apple. Het huidige verdienmodel focust uitsluitend op (in)directe verkoop aan klanten, geen leasing van hardware-producten als smartphones en tablets.

Een abonnementsmodel verzekert terugkerende inkomsten. Dit kan Apple uiteindelijk meer omzet opleveren. Voor klanten is een abonnementsmodel wellicht aantrekkelijk vanwege de lage aanvankelijke investering.

Insiders verwachten dat het abonnementsmodel voor het einde van 2022 wordt uitgerold.

Tip: Apple presenteert ‘goedkopere’ versie van iPhone SE met 5G