2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Duitse douane heeft in samenwerking met de politie afgelopen weekend een inval gedaan op de Duitse technologiebeurs IFA in Berlijn. Reden hiervoor was een klacht van Sisvel, eveneens vertegenwoordigd op de beurs.

Het Italiaanse bedrijf Sisvel, dat claimt exclusieve patenten te bezitten op onder andere technologie voor digitale audio en digitale tv-ontvangers, beschuldigt de verschillende bedrijven van inbreuk op deze patenten en heeft hiertoe verschillende doorzoekingsbesluiten aangevraagd.

In totaal brachten zo’n tweehonderd beambten een bezoekje aan de verschillende stands van onder andere Emtec, Xoro en MSI. Volgens de Duitse technologiesite Heise is het de grootste inval op een Duitse beurs ooit.

Het Taiwanese MSI was onderwerp van een lange discussie tussen de douaniers en marketing-manager Dirk Neuneier. Tijdens de inval werden verschillende producten in beslag genomen, waaronder de Vox min Plus tv-ontvanger van MSI. Ook zijn verschillende andere producten uit de vitrines van de firma’s verdwenen.

Gelijktijdig met de inval van de douane, heeft de politie op de beurs gezocht naar productvervalsingen. Hierbij gaat het voornamelijk om bedrijven uit Azië, een regio waar nepversies van originele producten een grote markt betreffen. In totaal werden op de IFA 69 stands bezocht.

Het is niet voor het eerst dat Sisvel een grote inval op een beurs laat doen. Op de CeBIT dit jaar bezocht de politie van Hannover in opdracht van Sisvel ook al zo’n 51 stands. Ook eerdere edities van IFA waren toneel van grootscheepse controles en inbeslagnames, ook toen vaak na klachten van Sisvel.