12min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Op uitnodiging van Magix hadden we zaterdag 30 augustus de mogelijkheid om de 2008-editie van de Internationale Funkausstellung, kortweg IFA, te bezoeken. Omdat we vanwege de vroege terugvlucht vanuit Berlijn maar een vijftal uurtjes hadden om de beurs te bezoeken zijn we in vogelvlucht de voor Techzine interessante hallen doorgevlogen op zoek naar interessante nieuwtjes en om te kijken of deze beurs wel de moeite waard is voor de ICT’er.

De IFA is een van de oudste elektronicabeurzen van Europa, het eerste evenement, toen nog International radio exhibition Berlin geheten, werd al in 1926 gehouden. Lange tijd werd het evenement per twee jaar georganiseerd, maar sinds 2005 is het weer een jaarlijks evenement. De negen dagen durende beurs had vorig jaar 1212 exposanten uit 32 landen en trok 222.780 bezoekers. Ook tijdens ons bezoek was het een drukte van belang in de tientallen hallen, pers, huismoeders, zakenmensen en kinderen waren vertegenwoordigd op de beursvloer.

Wij besloten om de zeven ‘My Media’-hallen door te lopen, omdat daar de meeste ICT-bedrijven zaten. Uiteindelijk hadden we ook nog genoeg tijd over om een aantal Home Entertainmenthallen door te wandelen. Het bezoek was dus iets te kort om alle details te noteren, maar we hebben een aantal opvallende zaken in dit artikel samengevat.

Netbooks

Netbooks

Sinds ASUS uiterst succesvol is met de EEE pc, hebben een aantal bedrijven het goede voorbeeld al gevolgd. Zo kennen we inmiddels de MSI Wind en de Acer Aspire One, maar op de IFA leek het wel of je er als fabrikant niet meer bijhoort zonder netbook in je assortiment. We hebben ze vast niet allemaal kunnen vinden, maar hier een kleine bloemlezing.

Commodore UMMD 8010/F

De merknaam Commodore vertegenwoordigt momenteel niet het heroïsche beeld dat veel oudere gamers hebben van de Commodore 64, hoewel er al diverse pogingen zijn gedaan de merknaam nieuw leven in te blazen. De eerste stand waar wij op de IFA tegenaan liepen was toevallig die van Commodore en direct viel ons oog op twee Netbooks.

Het blijkt te gaan om de Commodore UMMD 8010/F notebook. Het apparaat draait op een C7-M-processor van Via en is verder voorzien van een 80GB harde schijf en 1GB aan RAM-geheugen. Wi-Fi is standaard aanwezig, Bluetooth-ondersteuning is optioneel. Verder is er een 10-inch scherm voorzien, alsmede een 1,3-megapixel camera. Hoewel de stickers op de showmodellen anders deed vermoeden is het apparaat verkrijgbaar met Windows of Linux.

Net als veel andere Netbooks is de UMMD 8010/F in diverse kleuren verkrijgbaar tegen een richtprijs van 399 euro. Wij hopen overigens dat de showmodellen niet representatief zijn voor het uiteindelijke resultaat, want het apparaat voelde goedkoop en niet degelijk aan.

Fujitsu Siemens Amilo Mini

Fujitsu Siemens introduceerde op de IFA de Amilo Mini. Het apparaat is voorzien van een 8,9-inch WSVGA-scherm. De chipset en de processor zijn beide van de hand van Intel, te weten de GMA 950-chipset en de Atom N270-processor. Voorlopig zijn er twee uitvoeringen verkrijgbaar, met een 60GB of een 80GB harde schijf. Opmerkelijk genoeg kiest Fujitsu Siemens er dus niet voor om een SSD-schijf te gebruiken, zoals veel andere fabrikanten wel doen. Uiteraard mogen aanvullende features zoals Wi-Fi, Bluetooth en een ingebouwde 1,3-megapixel webcam niet ontbreken.


Een aardigheidje van Fujitsu Siemens en waarmee het zich onderscheid van de rest, is de mogelijkheid om verschillende gekleurde covers op de laptop te klikken. Standaard wordt er een rode cover meegeleverd, maar er zijn nog diverse andere kleuren voorhanden, alsmede een cover met een doorzichtig venster, zodat je er een afbeelding naar keuze achter kan plaatsen. Beide voorgenoemde versies worden geleverd met Windows XP, de 60GB heeft een adviesprijs van 399 euro.

Emtec Netbook Gdium

Een andere netbook die zijn premiere beleefde op de IFA is de Netbook Gdium van Emtec. Opmerkelijkste feit aan deze netbook is dat hij niet voorzien is van een harde schijf of ingebouwde SSD voor opslag. Met elke Gdium wordt namelijk een zogenaamde G-key meegeleverd, afhankelijk van het model met een opslagcapaciteit van 8GB of 16GB. Op deze stick staan behalve het Mandriva-besturingssysteem, ook OpenOffice.org, Thunderbird en Firefox. Ook alle instellingen en overige data worden op de G-key opgeslagen.


Volgens Emtec is het zo kinderlijk eenvoudig om de opslagcapaciteit te vergroten door een andere USB-stick te gebruiken. Het is niet duidelijk of Emtec ook software meeleverd die het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier een andere USB-stick te voorzien van Mandriva en de software. Volgens Emtec zal de volgende versie van de G-key in ieder geval een SIM-kaart en een MicroSD-kaart kunnen bevatten om de functionaliteiten nog verder uit te breiden. Andere accessoires die Emtec los verkoopt zijn een Bluetooth-dongle en een DVB-T-dongle, om televisie te ontvangen.

Kijkend naar de specificaties zien we een 10-inch scherm met een resolutie van 1024×600 pixels. Qua cpu komen we in de Gdium een redelijk onbekende naam tegen, te weten een 64-bit Loongson 2F van STMicroeletronics. De chipset is de SM502 van Silicon Motion. Verder is er 512MB aan DDR2-geheugen voorhanden en werkt de Gdium maximaal vier uur op een batterijlading. Een webcam, Wi-Fi en dergelijke zijn uiteraard ook aanwezig. De Gdium is zogezegd in twee varianten verkrijgbaar, voor de 8GB versie heeft Emtec een adviesprijs van 359 euro, terwijl de 16GB versie 379 euro moet gaan kosten. Binnenkort zijn beide modellen in het zwart, wit en roze verkrijgbaar, maar andere kleuren moeten snel volgen, evenals een 8,9-inch-model.

Wibrain B1

Je kunt het eigenlijk geen netbook noemen, maar de B1 van Wibrain heeft dezelfde functies als een notebook en zelfs nog meer, maar wel in een totaal andere form-factor. De B1 lijkt nog het meest op een uit de kluiten gewassen handheld-console, maar is in werkelijkheid een mini-computer met een Intel Atom 1,1Ghz of 1,33Ghz processor. Verder is er onder de behuizing 1GB aan DDR2 geheugen opgenomen en kan er naar keuze een harde schijf van 30GB of 60GB, of een SSD van 8GB, 16GB of 32GB meegeleverd worden.


Qua connectiviteit is de B1 erg uitgebreid, naast Wi-Fi en Bluetooth, ondersteunt het apparaat ook Tri-band UTMS/HSDPA en Quad-band GPRS/EDGE. Een slot voor een SIM-kaart mag dus niet ontbreken, alsmede een SD-cardreader. Bediening van het apparaat kan via het gesplitse QWERTY-toetsenbord, met een touchpad of via het 4,8-inch grote WSVGA touchscreen met een maximale resolutie van 1024×600 pixels. Naar keuze kan de B1 in vier kleuren geleverd worden met Linux of Windows XP.

Bij aanschaf wordt overigens ook een auto-houder met 12v-plug meegeleverd, een dockingstation, een leren beschermhoesje en een extra batterij met een langere levensduur. Wat het apparaat exact moet gaan kosten is ons niet bekend, maar reken op een bedrag rond de 350 tot 400 euro.

LG Netbook X110

Tot slot had ook LG nog een netbook meegenomen naar de beursvloer, te weten de Netbook X110. Net als een hoop fabrikanten heeft LG niet echt de moeite genomen om op te vallen qua specificaties, ook hier zien we wederom een Intel Atom-processor, 1GB aan RAM-geheugen, een 10-inch display, Wi-Fi en een 80GB harde schijf. Optioneel kan er gekozen worden voor een 120GB harde schijf en/of een 6GB SSD. Enige opvallende feature is de ondersteuning voor Tri-band UTMS/HSDPA.

Het apparaat wordt uitsluitend geleverd met Windows XP Home. Ook bij de X110 kan er uit een aantal kleurtjes gekozen worden, te weten zwart, wit, zilver en roze. Het apparaat moet in oktober op de markt komen. De verwachting is dat de 3G-versie 499 euro gaat kosten, terwijl de standaardversie 399 euro kost. Overigens moet gezegd worden dat de X110 verdacht veel weg heeft van de MSI Wind, volgens de berichten wordt de X110 dan ook geproduceerd door MSI.

A.C. Ryan

Hoewel we dus maar kort de tijd hadden om de IFA te verkennen hadden we wel de lijst van exposanten doorgenomen, voornamelijk op zoek naar interessante Nederlandse bedrijven. Op die lijst prijkte ook A.C. Ryan, een bekende naam onder casemoddend Nederland. Maar het bedrijf maakt tegenwoordig veel meer dan alleen UV-verf en andere casemod-materialen en richt zich dit jaar voornamelijk op media en entertainment.

Zo heeft het bedrijf een grote lijn aan kwaliteitskabels, maar sindskort voert het ook een portable muziekspeler en een soort van mediacenter in het assortiment. Gelukkig hadden we genoeg tijd om een uitgebreide demonstratie van beide apparaten te krijgen. Alvast excuses voor de geluidskwaliteit van het filmpje, onze nieuwe richtmicrofoon pikte behalve het gesprek ook het achtergrondgeluid op, waardoor je het geluid wat harder moet zetten om te horen wat er gezegd wordt.

PlayOn! Boombox

Als eerste is er de PlayOn! Boombox. Dit kleine muziekspelertje bevat 2GB aan flash-geheugen en kan overweg met MP3 en WMA bestanden. Andere formaten worden helaas niet ondersteund, maar voor de meeste mensen zullen deze twee formaten volstaan. Meest positieve aan dit apparaatje is echter de geluidskwaliteit van de speakers. De twee speakertjes hebben een RMS van drie Watt en voor de bas zitten er aan de achterzijde twee gaten.

Het geluid wat het apparaat produceert is zeer helder en de basgeluiden zijn goed diep. Het apparaat zelf voelt ook degelijk een stevig aan, waardoor het niet gaat resoneren. Verder is er in het midden een klein lcd-schermpje voorzien, waar je bedieningsmenu op te zien is, of waarop lyrics te zien zijn. Ook is er een ingebouwde FM-radio en kan er eventueel een SD- of MMC-kaart op de Boombox worden aangesloten.

De ingebouwde 1800mAH Li-On batterijen laten het apparaatje op een lading 72 uur meegaan, opladen gaat via de meegeleverde adapter of via de USB-poort van je computer. Het apparaat verschijnt binnenkort op de markt en gaat dan naar verwachting rond de 50 euro kosten.

PlayOn! DVR – HDMI Network Digital Video Recorder

Het tweede product is de PlayOn! DVR – HDMI Network Digital Video Recorder, een hele mond vol voor een mediaspeler die je aan kunt sluiten op je netwerk. Behalve diverse soorten muziek- en filmbestanden streamen vanaf je netwerk kan er ook een harde schijf van maximaal een terabyte worden ingebouwd in dit apparaat.

Aansluitingen zijn er ook rijkelijk, component, HDMI, audio/Video In, RCA socket (Stereo Audio L/R & Video), audio/Video Out, RCA socket (Stereo audio L/R & Video, SP/DIF Coaxial (RCA), SP/DIF Optical (TOSLink) en twee USB-poorten. Onderstaand filmpje geeft een impressie van de interface van het apparaat en het afspelen van diverse bestanden. Binnenkort kun je op Techzine een uitgebreide review van het apparaat verwachten.

Casemods

Hoewel we in Nederland een aantal supergoede casemodders hebben, zijn er in het buitenland ook heel wat fantiekelingen die hun creativiteit botvieren op hun computers. Op de IFA werd een competitie gehouden voor de mooiste casemod, hieronder in foto’s een selectie van een aantal casemods. Behalve de omgebouwde standaardkasten, waren er ook zogenoemde CE-mods, oftewel een casemod van een elektrisch apparaat dat geen computer is.


Arthur und Oscar door Matthias Kron

MPX Radio CE-Mod door Benedikt Blaschko


Sens(eo)ation CE-Mod door Oliver Peier


Obelisk casemod door Christian Malers

THE BOOK casemod door Patrick Betz


Sinuskurve casemod door Dominic Heiße


Wohnzimmerradio CE-Mod door Maik Schierhorn


Wall-E CE-Mod door Stefan Blass


Feldradio CE-Mod door Alois Welsch


Military Defense casemod door Michael Hauf


Unreal Tournament casemod door David Heyl


Alphareflection CE-Mod door Jens Schierhorn


Gothic Rechner casemod door Thomas Kutsche

Wat ons verder opviel

Packard Bell ipower X2.0

Wat is dat toch met al die fabrikanten die een merknaam laten beginnen met een i? Nouja, in ieder geval heeft dit product van Packard Bell weinig te maken met het geesteskind van Steve Jobs, het is namelijk een gaming-pc. Overigens werd de machine al in juli aangekondigd door Packard Bell, maar was hij toch prominent aanwezig op de stand van het bedrijf.

Qua grafische kaart kan er gekozen worden uit een GeForce 9800GX2 of ATI Radeon HD4870, terwijl er bij de processor gekozen kan worden uit een Intel Core 2 Quad of Extreme. Uiteraard kan er verder naar hartelust geconfigureerd worden, van een Blu-ray-speler tot drie terabyte aan opslagruimte en een tv-tuner.

Packard Bell levert er verder een softwarepakket mee met ietwat gedateerde games als Crysis, PES 2008, Need For Speed ProStreet of Carbon, maar ook software als Adobe Photoshop Elements 6, Norton Internet Security 2008 en Microsoft Works 9.


Smaken mogen verschillen, maar volgens Packard Bell zit de hardcore gamer van tegenwoordig te wachten op een stijlvolle case. Wij vinden hem in ieder geval een beetje over de top en niet echt heel origineel. Het apparaat verschijnt overigens pas met de kerst, maar is tegen die tijd in een flink aantal configuraties beschikbaar, met prijzen die variëren van 999 euro tot 1799 euro en hoger. Mocht je een andere smaak hebben dan wij, dan kun je dus alvast gaan sparen.

Fujitsu Siemens Amilo Display XL-series

Uiteraard had elke fabrikanten van beeldschermen wel een aantal lcd-modellen in hun stand staan, de Amilo XL-serie van Fujitsu Siemens viel ons in ieder geval positief op door zijn strakke vormgeving. Qua specificaties is er weinig bijzonders te vertellen, het is een 22-inch scherm met een resolutie van 1680×1050 pixels. Het beruchte dynamische contrast bedraagt 10.000:1 en de responstijd ligt op 2ms. Verder is er een HDMI aansluiting aanwezig. Een prijs en releasedatum is ons niet bekend.

OLED, de toekomst van het televisiekijken

Sony mag dan wel de eerste zijn met een productiemodel van een OLED-televisie, Samsung liet op de IFA zien wat we over een aantal jaar in onze huiskamer kunnen ophangen. Het bedrijf had naast de 200Hz-televisies en Quadruple Full High Definition (QFHD) lcd’s met een resolutie van 3840×2160 pixels ook een plaatsje ingeruimd voor haar toekomstige OLED-schermen.

En als je zo’n scherm eenmaal gezien hebt, dan is zelfs je splinternieuwe lcd-televisie die thuis aan de muur hangt een lelijke dikke kast. Op de stand was een 31-inch model te zien dat slechts een tweetal vingers dik is en 40 procent lichter is dan een huidige model lcd-televisie van die grootte. Verder biedt OLED een veel betere weergave van zwart, omdat de OLED gewoon uit wordt gezet als hij zwart moet weergeven. Verder kan het dynamische contrast oplopen tot 1.000.000:1. Foto’s zeggen meer dan worden, dus bij deze.

Grundig Audiorama 9000

Niet echt ICT-gerelateerd, maar toch opvallend genoeg om even te vermelden is de Audiorama 9000 van Grundig. Eigenlijk is de Audiorama 9000 een remake van een oud model van Grundig, maar wel met verbeterde technieken en het blijft een bijzondere verschijning. De Audiorama 9000 is namelijk een bol die het geluid 360 graden verspreidt. Daardoor is het geluid uit de speaker van alle kanten even goed te horen. Een standaard is optioneel verkrijgbaar, maar je kunt de bol ook aan het plafond hangen.


Elke bol heeft een maximaal vermogen van 180 Watt en een bereik van 50Hz tot 30.000Hz. De bollen zijn inmiddels verkrijgbaar en kosten bij sommige webwinkels rond de 450 euro per twee stuks.

Conclusie

Hoewel we dus maar een paar uurtjes rond hebben kunnen lopen op de IFA hebben we toch wel een goede impressie gekregen van het evenement. De beurs is enorm groot, hoewel de CeBIT groter is, en er is een enorme diversiteit aan producten.


Ons verslag vertegenwoordigt denk ik niet eens een procent van alle producten die te zien zijn op de IFA, maar waarschijnlijk wel tegen de 30 procent van de producten die interessant zijn voor de ICT’er. Natuurlijk, ook ICT’ers met een eigen huishouden zullen geïnteresseerd zijn in televisies en moeten op zijn tijd op zoek naar een koelkast of wasmachine, maar voor echte computerproducten is de IFA niet de juiste beurs.

Als je geïnteresseerd bent in consumentenelektronica dan kom je bij de IFA wel aan je trekken, maar wij vertoeven liever een paar dagen op de CeBIT in Hannover. Daar wordt je niet overspoeld met televisies, duizend-en-één mediaplayers en een honderdtal vage oosterse bedrijfjes die rechtstreekse klonen zijn van marktleiders uit die regionen. Volgend jaar zul je ons dus waarschijnlijk niet rechtstreeks van de IFA gaan treffen.

Als kleine toegift hieronder nog een korte video-impressie van de IFA 2008.