1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Nokia heeft haar eerste smartphone met touchscreen, de Nokia 5800, gepresenteerd. De smartphone wordt gezien als een concurrent van de iPhone omdat deze telefoon ook een touchscreen bevat.

Naast het touchscreen bevat de telefoon ook dezelfde functionaliteiten als de iPhone. Om echt te concurreren en snel marktaandeel te winnen heeft Nokia de prijs voor deze telefoon laag gehouden. Indien je de telefoon los koopt kost deze 279 euro exclusief BTW. Dit is bijna de helft vergeleken met een iPhone.

Als extra krijgt de gebruiker ook nog eens de mogelijkheid om gratis een jaar lang muziek te downloaden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de overname van het Amerikaanse bedrijf Loudeye in 2006. Om de digitale diensten zo goed mogelijk te gebruiken heeft Nokia de portaalsite Ovi.com in het leven geroepen. Echter is deze nog niet geheel functioneel omdat de website nog maar net in de lucht is.

Het touchscreen is nog niet zo ver ontwikkeld als die van de iPhone. Zo is er voor het touchscreen van de 5800 een pennetje nodig terwijl de iPhone met de vingers te gebruiken is. De bediening zelf wijkt verder niet heel veel af ten opzichte van andere smartphones. De 5800 bevat tevens een camera van 3,2 megapixels en een intern geheugen van acht gigabyte. Ook kan de telefoon overweg met Wi-Fi, Bluetooth en UMTS. De telefoon zal voorzien zijn van versie 5 van het softwareplatform S60 dat weer gebaseerd is op Symbian.