2min

Tags in dit artikel

,

LaCie, het bedrijf dat onder andere bekend is van zijn externe harde schijven, wil een NAS (Network Attached Storage) op de markt brengen met een maximale opslagcapaciteit van 7,5TB.

Het apparaat wordt de 5big Network genoemd en is in varianten van 2,5TB tot 7,5TB beschikbaar voor de consument.

Het 2,5TB en het 5TB model zijn qua harde schijven nog wel te voorzien. Bij de 7,5TB wordt het al snel een stuk lastiger, aangezien er dan per se vijf harde schijven nodig zijn met een opslagcapaciteit van 1,5TB per harde schijf. Dat zou dus betekenen dat men vijf Seagate Barracuda 7200.11 harde schijven nodig heeft, aangezien dit op het moment de enige harde schijven zijn met een opslagcapaciteit van 1,5TB.

De 5big Network heeft een Gigabit Ethernet Port aan boord en deze zou volgens LaCie een schrijfsnelheid van 12MB/s tot 16MB/s kunnen halen. De leessnelheid van de 5big Network fluctueert volgens LaCie tussen de 22MB/s en 32MB/s. Het apparaat heeft ook nog drie eSATA aansluitingen, waardoor er eventueel nog andere apparaten aan de 5big Network toegevoegd kunnen worden. Tenslotte ontbreekt een USB 2.0-poort ook niet.

De 5big Network ondersteunt meerdere soorten RAID. Het apparaat zou moeiteloos overweg moeten kunnen met RAID 0, RAID 5, RAID 6 en RAID 10. Om voor back-ups te zorgen geeft LaCie drie licenties mee voor back-up software.

Het 2,5TB-model van LaCie verwisselt voor een adviesprijs van 900 dollar van eigenaar. Het 5TB-model stijgt behoorlijk in prijs en zal voor een adviesprijs van 1400 dollar te koop zijn. Tenslotte is het 7,5TB-model het duurste, want deze is te koop voor 1900 dollar. De drie modellen moeten later deze maand op de markt komen.

Meer informatie over de 5big Network kan hier gevonden worden.