1 min

LaCie heeft bekendgemaakt dat het met nieuwe versies van de 5big NAS komt. De nieuwe 5big-versies komen met 10- en 20TB aan opslagcapaciteit. De configuraties zouden met de juiste schijven een maximale snelheid van 785MB per seconde moeten behalen. Er kunnen in totaal vijf harde schijven in de 5big en er is ondersteuning voor RAID0, RAID1 en JBOD.

De Thunderbolt-poort zorgt ervoor dat zulke hoge snelheden behaald kunnen worden. Daarnaast is er een tweede Thunderbolt-poort aanwezig, zodat je meerdere LaCie 5big-apparaten aan elkaar kan koppelen. Gezien de hoge snelheden die deze nieuwe versies kunnen behalen, zijn de nieuwe 5big’s mogelijk voor veel bedrijven een geschikte keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productiebedrijven die veel met video werken. Uiteraard zijn de 5big’s ook nog steeds in te zetten in bedrijfsnetwerken.

De 5big wordt aangedreven door een 2,13 GHz-processor en 4GB werkgeheugen. De 5big maakt gebruik van software van cloudopslagbedrijf Wuala. Hiermee is het volgens LaCie mogelijk om zowel de cloud als de lokale opslag te beheren.

De hamvraag is op dit moment nog wanneer deze nieuwe 5big’s van LaCie te koop zullen zijn. Aangezien LaCie al wel de prijzen voor de Amerikaanse markt bekend heeft gemaakt, ligt het voor de hand dat deze nieuwe 5big’s op korte termijn beschikbaar zullen komen. De 10TB-versie krijgt een adviesprijs van 1.199 dollar, de 20TB-versie gaat 2.199 dollar kosten. LaCie introduceert ook een budgetmodel van de 5big. Deze bevat geen Thunderbolt-poorten, wordt zonder harde schijven geleverd en zal 549 dollar kosten.