1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De softwaregiganten Microsoft, Yahoo en Google hebben een overeenkomst getekend waarin ze beloven de onlinevrijheid van meningsuiting proberen te handhaven.

Met deze overeenkomst reageren de drie bedrijven op jarenlange kritiek dat ze mee zouden werken aan internetcensuur. Ze zouden China helpen met de grote firewall, zo zou Google bijvoorbeeld zoekopdrachten met het woord ‘democratie’ censureren, sloot Microsoft de blog van een kritische journalist en zit dankzij Yahoo een andere Chinese journalist achter de tralies.

Het akkoord genaamd The Global Network Initiative moet aan deze kritiek een einde maken en stelt dat het uitwisselen van persoonsgegevens beperkt wordt als dat in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

"Het akkoord is een belangrijke eerste stap," vertelt directeur Mike Posner van Human Rights First. "Bedrijven moeten agressiever optreden tegen overheidsinterventie."

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie World Organisation for Human Rights ziet het allemaal wat somberder in en denkt dat er ondanks het akkoord weinig zal veranderen omdat de afspraken niet concreet genoeg zijn.

Meer informatie over The Global Network Initiative, zoals de principes, overige bedrijven die aan het initiatief deelnemen en hoe deze regels bewerkstelligd zullen worden, vind je op deze pagina.