2min

Tags in dit artikel

, ,

Amerikaanse onderzoekers hebben afgelopen weekend bekend gemaakt dat het gebruiken van oordopjes mogelijk ervoor kan zorgen dat pacemakers en geïmplanteerde defibrillators mogelijk de werking kunnen verliezen.

De MP3-spelers zelf zijn geen bedreiging voor de pacemakers of defrbrillators. Maar de kleine sterke magneten welke in de oordoppen zitten kunnen ervoor zorgen dat de apparaten van streek raken op het moment dat zij binnen een afstand van 3 centimeter geplaatst worden, zo vertelden onderzoekers op een American Heart Association-bijeenkomst in New Orleans.

Dr. William Maisel van het Medical Device Safety Institute in Beth Isreal Medical Center in Boston, had de leiding over een team dat acht modellen oordopjes testten bij zestig patiënten met defibrillatoren en pacemakers.

De oordopjes werden direct geplaatst op de borst van de patiënten, direct op de defibrillator of pacemaker. De oordopjes zorgden in ongeveer een kwart van de gevallen, in 14 van de 60 gevallen om precies te zijn, voor effect op de defibrillator of pacemaker. Daarnaast kwam het probleem twee maal vaker voor bij een defibrillator dan bij een pacemaker.

Een pacemaker verstuurt elektrische impulsen naar het hart om het hartritme te versnellen of te vertragen. De magneet echter kan er in dit geval voor zorgen dat de pacemaker signalen kan sturen naar het hart, ongeacht het hartritme. Dit kan uiteindelijk leiden tot verschillende hartritmestoornissen.

De geïmplanteerde defibrillator op zijn beurt stuurt signalen naar het hart om het ritme aan te kunnen passen, ook hier kan een magneet ervoor zorgen dat het uitgeschakeld wordt en het hart een ander ritme krijgt. Dit in plaats van het sturen van een schok naar het hart als deze een verkeerd ritme heeft.
De apparaten zullen normaal gesproken wel altijd hun werking terug krijgen als de oordopjes verwijderd worden, vertellen de onderzoekers.

Maisel vertelde zelf dat het gunstig voor de patiënten is om te weten dat zij de oordopjes wel gewoon kunnen gebruiken en het enige wat zij niet moeten doen, is het bewaren van de dopjes in de buurt van de pacemaker of defibrillator.

De geteste oordopjes die effect hadden op de apparaten hadden een ongeveer twintig maal sterkere magneet dan toegestaan is volgens de voorschriften. Daarnaast is uit een onderzoek in januari al gebleken dat de oordoppen van de populaire iPod’s lang niet sterk genoeg zijn om de apparaten te kunnen storen.