3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft- en Intel-directeurs waren betrokken bij een plan om de specificaties van het Vista Capable-logo te herschrijven om zo miljoenen dollars voor beide bedrijven te besparen, zo blijkt nu.

Dankzij de wijziging kwamen pc’s met oude Intel-chips die geen Windows Aero kunnen draaien toch in aanmerking voor het Vista Capable-logo, zo blijkt uit gepubliceerde documenten waarin interne e-mails van beide bedrijven staan. Deze documenten zijn gepubliceerd nadat een rechtszaak is aangespannen tegen Microsoft vanwege deze wijziging.

Door de Intel 915-chipset niet te verplichten om WDDM-ondersteuning te bieden, heeft Microsoft klanten misleid omdat volgens het logo Vista Capable-pc’s wel Aero aankonden. Echter crashte dat bij die chipset. Bij de lancering van het logo zouden nog geen dertig procent van alle pc’s er in aanmerking voor komen.

Als het Vista Capable-logo toch was gepubliceerd in zijn originele vorm, dan zou dat voor Intel negatief uitpakken in de vorm van veel teruggebrachte machines en verminderde verkoop. Daarom nam Paul Otellini, CEO van Intel, contact op met Steve Ballmer, CEO van Microsoft.

In deze briefwisseling besloten ze dat ‘ze het niet met elkaar eens zouden worden’ om zo beide onschuldig te lijken. Microsoft was namelijk van plan om de beslissing in de schoenen van Will Poole, Windows client business senior vice president, te schuiven. Zijn Intel-contact was Renee James.

Microsoft ontkende tot nog toe altijd dat Steve Ballmer bij de wijziging betrokken was en zegt dat de beslissing gemaakt werd door Poole. Echter spreekt een bedankbriefje van Otellini aan Ballmer dat nu tegen, evenals de gepubliceerde e-mails.

In plaats van het uitstellen van de lanceringsdatum van het logo, besloot Microsoft toch door te gaan met het wijzigen van het logo. "915-systemen zullen absoluut in staat zijn om Windows Vista te draaien," schreef Poole. "Ze zullen echter geen Windows Aero ondersteunen en niet profiteren van andere voordelen die aanwezig zijn in WDDM-drivers."

James snapte er niets meer van. "We volgen je niet. Volgens ons is het zo dat de 915 NIET klaar is voor Vista, omdat het nooit de WDDM-drivers zal ondersteunen. Volgens het Vista Capable-logo moet dat toch juist wel het geval zijn?" antwoordde hij.

Volgens Poole was het echter zo dat Microsoft het Vista Capable-logo wilde scheidde van de mogelijkheid om Windows Vista te draaien en dat daarom de wijziging is gemaakt. Dus kwam Intel wel in aanmerking voor het logo. Zodra alle logo’s geplakt waren, veranderden Pooles superieuren de specificaties van Vista Capable weer. Dit tot grote onvrede van Microsoft-medewerkers.

Veel retailers waren eveneens teleurgesteld dat Microsoft de systeemeisen verlaagd had. Zo benaderde Wal-Mart pc-fabrikant HP met de vraag of het de productielijn aan wilde passen en het Vista Capable-logo van het instapmodel wilde halen.

Intel ontkent de beweringen die Microsoft-medewerkers hebben gemaakt en zegt dat zij totaal niet de juiste personen zijn om iets te weten van de financiële vooruitzichten van Intel, betreffende chipsets, moederborden of enige andere producten.

De rechtszaak betreffende het misleiden van klanten met het Vista Capable-logo zal beginnen in april 2009. De Seattle Times heeft een kopie van de aanklacht weten te bemachtigen en heeft deze online geplaatst.