Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer een grotere afleidingsfactor is dan een medepassagier. Dit geldt ook wanneer de telefoon hands-free gebruikt wordt.

De onderzoekers zeggen dat dit komt doordat een medepassagier soms ook mee op het verkeer let, deze tweede paar ogen kan dan goed van pas komen. De mobiele telefoon heeft echter geen paar ogen en leidt dus alleen maar af.

Het onderzoek, dat uitgevoerd is door de universiteit van Utah meldt dat er geen verschil is tussen het gebruik in een hands-free-kit of niet. In beide gevallen is de bestuurder van de auto net zo afgeleid. Door het gebruik van de mobiele telefoon wordt de bestuurder net zoveel afgeleid als iemand die aangeschoten achter het bestuur zit.

Het onderzoek is uitgevoerd in de leeftijdscategorie achttien tot bijna vijftig jaar. Er zijn bijna honderd bestuurders getest in een simulator, waarbij bellende bestuurders bijzonder slecht eindigde.

"Een medepassagier zorgt niet alleen voor afleiding, maar maakt dit ook weer goed door een extra paar ogen te bieden en te helpen navigeren door het verkeer," aldus onderzoeker Strayer in een reactie. "Als je alles vergelijkt blijkt dat bellen met de mobiele telefoon risicovoller is dan een medepassagier."

De onderzoekers hebben een filmpje op het internet gezet met een voorbeeld van het onderzoek erin. Deze is hier te vinden voor een voorbeeld met de mobiele telefoon. Hier is een voorbeeld met ene medepassagier te vinden.