Mobiel bellen is voor kinderen en pubers minder gevaarlijk dan voor volwassenen. Dat komt omdat zij hun mobiel niet tegen hun oor houden als zij telefoneren.

Dat zegt Ronald van der Graaf, algemeen secretaris van het Kennisplatform Elektromagnetische velden (EMV)."De blootstelling aan straling is volledig anders voor kinderen dan voor volwassenen. Dat komt omdat kinderen, zelfs bij telefoongesprekken, het mobieltje voor hun gezicht houden, in plaats van tegen het oor."

Van der Graaf reageert hiermee op het rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO toont een recente studie aan dat er mogelijk een verband bestaat tussen mobiel bellen en het ontwikkelen van hersenkanker. Medio mei kwam de Commissie voor Milieu en lokale aangelegenheden van de Raad van Europa met een resolutie waarin ze de EU-lidstaten oproept kinderen en jongvolwassenen beter te beschermen tegen de straling van mobiele telefoons en draadloos internet.

Volgens Van der Graaf geven de resolutie en de uitspraken van de WHO weinig wetenschappelijke onderbouwing. In juli presenteert de WHO het rapport waarop zij haar conclusies baseert.

Hoewel het onderzoek dus nog in volle gang is, kan volgens Van der Graaf wel al gezegd worden dat kinderen de mobiele telefoon anders gebruiken dan volwassenen. "Dat maakt de conclusie van de Raad van Europa dat kinderen meer gevolgen ondervinden van straling dan volwassenen wel twijfelachtig."