De iPod Touch, de touchscreen-iPod van Apple, heeft er met het verschijnen van een nieuwe applicatie weer een functie bij: bellen.

De Touch, die, in tegenstelling tot grote broer iPhone, standaard geen hardware heeft om te kunnen bellen, kan door het verschijnen van de applicatie Truphone toch bellen via het draadloze netwerk. Truphone lijkt hiermee op Skype die deze mogelijkheid al geruime tijd voor desktop-pc’s aanbiedt.

De techniek van Truphone beperkt zich vooralsnog tot het bellen naar andere iPod Touch-gebruikers en gebruikers van Google Talk, dat sinds kort ook mogelijkheden voor audioconversaties heeft. Volgens de makers van Truphone moet het binnenkort ook mogelijk zijn om te chatten en, net als Skype, te kunnen bellen naar vaste lijnen.

Truphone-directeur Geraldine Wilson geeft aan dat het slechts een kwestie van weken in plaats van maanden is voor dergelijke functionaliteiten beschikbaar komen in de applicatie. Omdat de iPod Touch standaard geen microfoon bevat, zijn voor het bellen overigens wel oordopjes met een microfoon vereist.

Truphone biedt de applicatie ook al aan voor de iPhone, BlackBerry en Nokia-toestellen. Binnenkort volgen er nog applicaties voor andere toestellen zoals HTC, LG, Samsung. Volgens de Britse krant The Sunday Times is Truphone de beste applicatie voor de iPhone.