2min

Tags in dit artikel

, ,

OpenSUSE heeft de nieuwe versie levenslicht laten zien. Het betreft versie 11.1 en volgens de ontwikkelaars erachter zijn er meer dan 230 nieuwe functies toegevoegd aan de nieuwe versie.

Andreas Jaeger, Platform director bij OpenSUSE: "OpenSUSE 11.1 vormt een belangrijke mijlpaal voor het project, vooral omdat het de eerste versie is die volledig met de OpenSUSE Build Service is gebouwd. Dit stelt ons in staat om nu op transparante wijze samen te werken met alle ontwikkelaars die meewerken aan OpenSUSE, wat van grote betekenis is voor de ontwikkeling van toekomstige versies."


Nieuwe functies zijn onder andere de nieuwe GNOME- en KDE-versie. Daarnaast is ook OpenOffice.Org geüpgraded naar de nieuwste versie, versie 3.0. Linux-kernel 2.6.27.7 is ingebakken in deze release. OpenSUSE heeft besloten versie 4.1.3 van KDE mee te leveren, GNOME staat inmiddels op versie 2.24.1. Nieuwe dingen aan de GNOME-release zijn onder andere ondersteuning voor tabbed-browsing en Banshee is geüpgraded zodat deze ook ondersteuning biedt voor Android-telefoons, internet-radio en now-playing-informatie. KDE heeft uiteraard ook de nodige updates uitgevoerd op haar nieuwste versie. Zo is de Personal Information Manager, afgekort PIM, terug te vinden in deze nieuwe versie van KDE en maakt het gebruik van dezelfde update-manager als GNOME. Men kan optioneel nog kiezen voor KDE 3.5 wanneer versie 4 niet mocht volstaan.

Verder heeft OpenSUSE YaST opnieuw uitgebreid met nieuwe functies. Nieuw is onder andere een herschreven partitie-module en een printer-module. Verder hebben de ontwikkelaars YaST ook voorzien van een beveiligings-check, dan kunnen gebruikers in een oogopslag zien of hun systeem goed beveiligd is.

"Ons doel met versie 11.1 van openSUSE was niet alleen het bieden van updates van alle populaire applicaties en het verbeteren van de distributiemogelijkheden. We wilden ook de opbouw transparanter maken, de mogelijkheid tot herdistributie verbeteren en meer bijdragen vanuit de gemeenschap mogelijk maken", aldus Joe Brockmeier, openSUSE community manager. "Novell is daadwerkelijk betrokken bij het stimuleren van de gemeenschap om op openSUSE te ontwikkelen en te bouwen en deze versie brengt ons in dat opzicht een flinke stap verder."

Het downloaden van de nieuwe OpenSUSE versie kan men hier doen. Voor zestig euro kan OpenSUSE ook gekocht worden, men krijgt dan een handleiding erbij, een dvd met de nodige software en ondersteuning. Met de betaalde versie worden enkele commerciële applicaties meegeleverd.