2min

Tags in dit artikel

, ,

De veiling van de WiMAX-frequenties wordt zeer waarschijnlijk voor de vierde keer uitgesteld. De reden is een motie van de Tweede Kamer waarin staat dat de voorwaarden aangepast moeten worden.

Op 18 december dit jaar werden de voorwaarden van de veiling bekend en hier stemde iedereen mee toe. Nu is er echter toch nog bezwaar aangetekend waardoor de veiling zeer waarschijnlijk uitgesteld moet worden naar 2010.

Met de huidige voorwaarden mogen bestaande telecombedrijven allemaal bieden op de frequenties. PvdA-kamerlid Martijn van Dam vindt echter dat de regering nieuwkomers tegemoet moet komen. Eén van de vijf licenties zou niet beschikbaar moeten komen voor de huidige telecombedrijven zoals KPN, Vodafone en ook kabelmaatschappijen als Ziggo.

De reden hiervoor is dat critici bang zijn dat de huidige bedrijven zoveel mogelijk licenties proberen binnen te slepen maar hier niks mee doen. Hierdoor zijn er geen licenties meer beschikbaar voor nieuwkomers. Deze nieuwkomers zouden dan ook hun nieuwe initiatieven niet uit kunnen voeren. Een andere voorwaarden die erin zou moeten komen is dat een licentiehouder binnen twee jaar een openbare elektronische communicatiedienst moet aanbieden in een dekkingsgebied van minimaal twintig vierkante kilometer.

Dit is al de vierde keer dat de veiling uitgesteld wordt. Het plan was om de veiling aan het eind van 2007 te houden. Dit werd verplaatst naar begin 2008 en daarna nog eens naar eind 2008. Toen werd de deadline op het tweede kwartaal van 2009 gelegd. Nu wordt dat dus begin 2010.