1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Belgische regering wil tussen de acht en de vijftien extra mobiele licenties vrijgeven om zo de concurrentie tussen de telecomaanbieders te verhogen. Dit is het plan van minister Vincent Van Quickenborne.

In Nederland worden er WiMAX-licenties vrijgegeven door middel van een veiling. Dit concept wil de Belgische regering ook toepassen. Daarnaast wil de regering licenties vrijgeven door middel van een zogenaamde schoonheidswedstrijd. Hierbij wordt gekeken naar wie het beste dekking en dienstenpakket biedt.

Via dit laatste concept zullen vier WiMAX-licenties uitgedeeld worden. Het gaat hier om Wimax-frequenties rondom de 3,5 Ghz-band. De prijs voor één licentie is 25.000 euro per jaar per gebruikte megahertz frequentieruimte. Naast frequenties rond de 3,5 Ghz-band worden er ook nog eens twee licenties voor de 10 Ghz-band op deze manier uitgedeeld.

Over de licenties voor de 2,6 Ghz-band is nog niet veel bekend gemaakt. Er zal in ieder geval één licentie geveild worden. De mogelijkheid bestaat ook dat er nog eens zeven licenties geveild zullen worden. Hier is echter weinig over bekend gemaakt.

Ook belangstellende voor een UMTS-licentie worden beloond. Er zal namelijk een vierde UMTS-licentie geveild worden. Een van de belangstellende is volgens geruchten Telenet. De minister hoopt met de veiling zo’n veertig miljoen euro op te halen. Op dit moment zijn er maar drie telecomaanbieders die over een UMTS-licentie beschikken. Het gaat om Belgacoms Proximus, KPN’s Base en Orange’ Mobistar.