2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Trein, een van de meest besproken iPhone-applicaties in 2008, heeft onlangs een ereplaats gekregen op de hoofdpagina van de App Store in iTunes. Eerder werd de applicatie al door Bright.nl uitgeroepen tot nummer één iPhone-applicatie van 2008.

Met een kleine banner op de hoofdpagina van de App Store is Trein meteen ook de eerste iPhone-applicatie van Nederlandse bodem die de titel ‘featured’ mag dragen. Trein is een applicatie waarmee je op je iPhone de laatste vertrektijden op stations door heel Nederland kan checken. Het geeft daarnaast ook eventuele storingen aan en er kan ook nog eens een route gepland worden.

Ontwikkelaar Dennis Stevense nam afgelopen jaar deel aan de iPhone Tech Talk in Delft en werd daar benaderd door een Apple-medewerker verantwoordelijk voor ‘Developer Relations Europe’, die Stevense vroeg om een e-mail te sturen om ‘featured’ te worden.

Stevense deed dit en stuurde per e-mail een plaatje voor de banner in. Featured gaat van een kleine banner op de hoofdpagina tot een plaatsje in de ‘New’-, ‘What’s Hot’-, en ‘Staff Favorites’-categorieën. Volgens de Apple-medewerker was het geen vereiste, maar wou hij wel proberen om het ‘iTunes-team’ zover te krijgen om Trein te featuren.

Afgelopen zaterdag was het dan zover voor Stevense. "Vanmorgen bezocht ik de App Store en tot mijn verbazing stond Trein als featured op de hoofdpagina", verklaart hij. Stevense is van mening dat het een beetje laat is, maar "beter laat dan nooit", geeft hij aan. Trein kreeg afgelopen jaar veel aandacht omdat het gebruik zou maken van functies van de website van de Nederlandse Spoorwegen (NS), waarvoor de vervoerder geen toestemming had gegeven.

De NS lijkt zich er inmiddels echter bij neergelegd te hebben, want Stevense is nog altijd niet gesommeerd de applicatie terug te trekken laat staan aangeklaagd voor zijn acties. Stevense gaf afgelopen jaar al aan dat hij liever met de NS samen zou werken. De NS echter gaf aan dat het bezig is met een eigen iPhone-applicatie, hoewel daarover nog niets bekend is. Trein is voor 2,39 euro verkrijgbaar in de App Store.