3min

Tags in dit artikel

, , ,

Terwijl computerverkopen in het algemeen dalen laat een segment nog altijd een stijgende lijn zien, te weten het netbooksegment. Niet vreemd dat chipfabrikanten zich massaal richten op kleine en energiezuinige chips en chipsets. Meest recente spelers in de markt zijn Freescale en NVIDIA.

‘Energiezuiniger en goedkoper dan Intels Atom’

Freescale introduceerde recentelijk de i.MX51-chip, die voorzien is van een aparte chip voor energiemanagement en een Linux software-stack. De chipset is gebaseerd op een Arm Cortex A8-chip die maximaal op een kloksnelheid van een gigahertz kan draaien. Verder heeft de chip een geïntegreerde DDR/DDR2-geheugencontroller, een vector floating point unit en een grafische processor die OpenGL en Open VG ondersteunt. Ook zitten er een ethernetcontroller en een ATA-interface op de chip.

Volgens Freescale is de chip energiezuiniger en ook kostenbesparender dan die van concurrenten. Bedrijven als NVIDIA, Qualcomm en Texas Instruments hebben ook chip op basis van een Arm-processor, maar die zijn gebaseerd op de ARM11-processor die maximaal 800MHz aan kan en meestal werkt met mobile DDR, dat een stuk duurder is dan DDR2, dat dus ondersteund wordt door de nieuwe chip van Freescale. Daarnaast gebruikt de chip van Freescale achttien milliwatt voor het encoderen van audio en 250 miliwat voor het decoderen van 720p-video. Freescale beweert dat de chip het mogelijk maakt om een netbook acht uur te laten werken op een lading van twee lithium-ion-cellen. Intels Atom processor trekt een viercellige batterij in twee uur leeg.

De chip wordt door Freescale verkocht voor minder dan twintig dollar, wat een stuk goedkoper is dan de zestig dollar die Intel vraag voor een Atom-processor met Windows XP. Volgens Freescale ligt een netbook met een prijs van minder dan 199 dollar door de goedkope chip voor de hand, terwijl de meeste netbooks momenteel een prijs hebben van tussen de 300 en 400 dollar.

Freescale zal op de aankomende CES in Las Vegas een prototype netbook van AsusTek showen met de nieuwe chip en een versie van Ubuntu. Freescale werkt echter nauw samen met Canonical om de nieuwe versie van Ubuntu in april geschikt gemaakt te hebben voor de chip.

‘Netbookgebruikers willen Windows’

Toch is niet iedereen positief over kleine netbooks en met name de apparaatjes die op Linux draaien. "Uit feedback van de markt en met name het retailkanaal merken we dat er veel Linux-netbooks worden terug gebracht. Het vermoeden is dat mensen een Windows-ervaring verwachten, maar uiteindelijk tegen problemen aanlopen als ze iets willen printen, iTunes willen installeren, of iets dergelijks", aldus Craig Merrigan, vice-president van consumer marketing bij Lenovo. Merrigan schrijft Linux echter niet af, Lenovo biedt klanten in het onderwijs de mogelijkheid om Linux op een nieuwe computer te laten installeren, maar volgens hem zijn de meeste consumenten loyaal aan Microsoft. Freescale bevestigd dat consumenten bij vroege tests met Linux-netbooks in Amerika in eerste instantie teleurgesteld waren dat er geen Windows op draaide, maar uiteindelijk toch snel aan de slag konden met de apparaten.

‘Meer grafische kracht voor dezelfde prijs’

Ook NVIDIA laat zich inmiddels op het strijdtoneel zien. Het bedrijf heeft zijn GeForce 9400 geïntegreerde chipset inmiddels omgedoopt tot Ion en adverteert de chipset als de ultieme chipset voor een Intel Atom processor. Volgens NVIDIA kan de chipset tien keer de grafische kracht leveren van Intels eigen Atom-chipset en in tegenstelling tot de Intel-chipset ook met Vista Premium overweg. Ander voordeel ten opzichte van Intels chipset is volgens NVIDIA de mogelijkheid om schermen groter dan tien inch te ondersteunen. De Ion-chipset ondersteunt verder HDMI, DVI, USB 2.0 en gigabit ethernet.

NVIDIA beschuldigt Intel er trouwens van dat het bedrijf zijn Atom-processor en bijbehorende chipset voor één prijs verkoopt, of de OEM-fabrikant de chipset wel of niet wil gebruiken. Desondanks is een netbook met een prijs van 350 tot 500 dollar mogelijk als fabrikanten kiezen voor de Ion-chipset. Overigens heeft het bedrijf ook een Pico-IPX moederbord van tien bij zeven centimeter die gebruik maakt van de Atom-processor en de Ion-chipset. NVIDIA heeft zelf een pc-referentieontwerp gemaakt rond het moederbord en dat heeft een inhoud van slechts 0,6 liter. Volgens NVIDIA is de combinatie daardoor het kleinste pc-platform te wereld dat een hoop nieuwe soorten pc-behuizingen mogelijk maakt.