Het plotselinge vrijgeven van de eerste releasecandidate van Internet Explorer 8 was voor ZDNet Australië een reden om de browser eens met gelijkwaardige concurrentie te gaan vergelijken.

Bij het vergelijken werd er specifiek gekeken naar de performance van JavaScript in de browser. Dit werd getest middels de Sunspider JavaScript performance test, ontwikkeld door het WebKit-team. Hoewel Microsoft beweert dat Internet Explorer 8 performance-verbeteringen op het gebied van JavaScript heeft ondergaan, scoort de browser van de softwaregigant het minst goed, met meer dan 4000 milliseconden.

Sunspider benchmark (kortere balk is beter) | Google V8 v2 benchmark (langere balk is beter)

De releasecandidate wordt op de voet gevolgd door de eerste alphaversie van Opera 10 die in iets minder dan 4000 milliseconden de test weet te voltooien. De lijst wordt aangevoerd door de laatste bètaversie van Chrome 2, op de voet gevolgd door Firefox 3.1 bèta 1 en WebKit r40220. De resultaten van deze browsers liggen verrassend dicht bij elkaar.

De mannen van ZDNet hebben ook een benchmark gedaan met de Google V8 v2 benchmark. Niet verrassend komt hierin Google Chrome als beste uit de bus omdat deze gebaseerd is op dezelfde JavaScript-engine. Ook WebKit doet het logischerwijs goed. De derde plaats is ditmaal voor Opera 10 alpha, gevolgd door Firefox 3.1b1 en Internet Explorer 8 RC1.