2min

Tags in dit artikel

, ,

Toshiba heeft deze week haar nieuwste smartphone gelanceerd. De TG01, zoals het apparaat heet, moet een directe concurrent worden voor HTC’s Touch HD en Apple’s iPhone 3G.

Belangrijkste hardwarefeit van de TG01 is dat het de eerste smartphone is die draait op Qualcomms nieuwe 1GHz Snapdragon QSD2850-chipset. Het 9,9mm dikke apparaat biedt verder een 4,1-inch WVGA-touchscreen met een resolutie van 800×480 pixels, 3G-functionaliteit, Wi-Fi, GPS en A-GPS. Het apparaat draait op Windows Mobile 6.1 en daar bovenop draait Toshiba’s nieuwe 3D-gebruiksinterface.

De interface is zo ontworpen dat hij met een hand bediend kan worden en bestaat uit verticale panelen waar doorheen gebladerd kan worden en die rondgedraaid kunnen worden, een beetje zoals verticale lamellen. Verder reageert het apparaat ook op bepaalde vingerbewegingen en schudbewegingen. Zo kan de telefoon geschud worden om de telefoon op te nemen en om terug te keren naar het thuis-scherm. De ingebouwde versnellingsmeter laat het scherm automatisch draaien. Verder is er een virtueel trackpad, waarmee er door complexe webpagina’s genavigeerd kan worden in Internet Explorer Mobile 6. Flash wordt trouwens volledig ondersteund, alsmede directe toegang tot Facebook, Google en YouTube.

Volgens Toshiba biedt de Snapdragon-chipset en -processor veel voordelen. Zo kan het apparaat de kloksnelheid van de processor terugschakelen als er mindere prestaties nodig zijn, een feature die al een tijdje beschikbaar is op pc-processors. Daarnaast is het apparaat zeer energiezuinig, volgens Toshiba kan het apparaat een hele dag mee op een batterijlading, ook als het apparaat volledig wordt ingezet voor multimedia-applicaties.

Verder heeft Toshiba een aantal technieken uit zijn televisies overgenomen voor de TG01, waaronder dynamische gammacorrectie, LCD-verlichtingcontrole en color-matching. Het is niet duidelijk hoeveel interne opslagruimte de TG01 krijgt, maar het is in ieder geval met nog eens 32GB uit te breiden via een microSDHC-kaartje. Wat de prijs van het apparaatje moet worden is niet bekend, wel heeft Toshiba laten weten dat het met een aantal providers in gesprek is voor exclusieve deals.