2min

De USB Promoter Group, de standaardiseringsorganisatie voor USB, heeft de eerste details van USB4 versie 2.0 naar buiten gebracht. De specificatie zorgt voor een upgrade van USB Type C (USB-C) en maakt datasnelheden van 80 Gbps mogelijk.

Uit de eerste specificaties blijkt dat de USB4 versie 2.0-specificatie een forse update is. De update maakt het mogelijk tot 80 Gbps aan dataverkeer via een USB-C-kabel en -connector te versturen. De USB-C- en USB Power Delivery (USB PD)-specificaties worden hiervoor ook aangepast, om deze hoge datasnelheden en -verkeer aan te kunnen.

Karakteristieken USB4 2.0

De speciale karakteristieken van de nieuwe specificatie zijn dat de 80 Gbps-capaciteit wordt geleverd door een nieuwe fysieke architectuurlaag die de 40 Gbps-mogelijkheden van de bestaande USB-C passieve kabels combineert met de nieuw gedefinieerde actieve 80 Gbps USB-C-kabels.

Tip: Waarom een USB-stick met hardwarematige beveiliging een goed idee is

Voor de nieuwe versie van USB4 worden ook andere protocollen van een update voorzien voor betere prestaties. Denk aan een update van USB 3.2, DisplayPort en PCIe data tunneling. Dit voor een beter gebruik van de hogere beschikbare bandbreedte. Zo krijgt USB 3.2 data tunneling snelheden die de 20 Gbps overstijgen.

Daarnaast is de specificatie backwards compatible met USB4 1.0, USB 3.2, USB 2.0 en Thunderbolt 3. Ook kan USB-C straks in de geüpgradede versie een energie-output leveren van 240 Watt.

Vooral toepassing in docks of hubs

Volgens The Register is de nieuwe specificatie voor USB-C met 80 Gbps niet bedoeld voor een enkele verbinding. Het plan zou zijn deze capaciteit te verdelen via meerdere devices die met een hub of een dock zijn verbonden. Dit zou vooral de huidige fabrikanten van pc’s ten goede moeten komen die deze devices in toenemende mate met alleen een aantal USB-C-connectors afleveren. Hiermee kunnen deze devices dan makkelijker externe video displays en of storage kunnen afhandelen.

Wanneer de eerste devices met de upgrade van USB-C op de markt komen, is nog niet bekend. Volgens de standaardiseringsorganisatie zijn de huidige specificaties momenteel vooral bedoeld voor ontwikkelaars. Uiteindelijk zal dit wel tot nieuwe connectors en kabels gaan leiden, zo geeft de USB Promoter Group aan. Meer details over de USB4 2.0-standaard komen in november beschikbaar.