Het gerucht gaat dat Apple van plan is om een streamingdienst voor iTunes te gaan lanceren. Met de dienst moet het mogelijk gaan worden om films en tv-series middels streaming video overal te bekijken.

Volgens Apple-nieuwssite AppleInsider krijgt de nieuwe dienst de naam ‘iTunes Replay’ en zal het deel uitmaken van de eerstvolgende grote update van iTunes 8. Een dergelijke service is met name handig voor bijvoorbeeld de Apple TV, content hoeft niet eerst gesynchroniseerd worden maar kan gewoon via streaming video afgespeeld worden.

Daarnaast heeft het ook voordelen voor iPhone- en iPod Touch-gebruikers. Deze apparaten hebben slechts een beperkte opslagcapaciteit en dus weinig ruimte voor veel grote bestanden. Dit kan opgelost worden door de video-bestanden bij Apple onder te brengen en deze streaming aan te bieden. Een dergelijke functie voor de iPhone en iPod Touch zal dan waarschijnlijk deel uitmaken van de iPhone 3.0-software die in juni dit jaar wordt verwacht.

Een dergelijke dienst is niet geheel nieuw. In de Verenigde Staten biedt Netflix al een dergelijke dienst aan gebruikers aan. Grote verschil met de visie van Apple is echter dat Netflix haar dienst voornamelijk via browsers aanbiedt en de dienst van Apple overal waar een internetverbinding beschikbaar is, zonder browser, gebruikt kan worden.

Ook interessant is dat Apple onlangs een nieuw hostingnetwerk in gebruik heeft genomen. Voor iTunes-materiaal gebruikte Apple altijd alleen het netwerk van Akamai, maar sinds vorige maand heeft het bedrijf daar het netwerk van Limelight aan toegevoegd. Mogelijk is dit al een voorbereiding op de nieuwe streamingdienst omdat Apple met één netwerk onvoldoende bandbreedte voor de dienst zou hebben.

Het is nog onduidelijk of Apple wil dat gebruikers voor de dienst gaan betalen of dat het bedrijf dit gratis aan gaat bieden. Apple zou de dienst ook met synchronisatieservice MobileMe kunnen koppelen waar per jaar 79 euro voor betaald moet worden.