2min

Tags in dit artikel

, ,

ASUS had dit jaar een behoorlijk ‘stukje’ CeBIT gereserveerd. Men toonde niet alleen de hardwareproducten zoals moederborden, grafischekaarten en koelers, maar ook de laatste hightech-monitoren, laptops en gamersgear.

De ASUS stand (deel)[/b]

Mijn persoonlijk belangstelling ging uit naar de moederborden van ASUS. Vlak voor de CeBIT kopten meerdere websites met een groen uitziend moederbord onder de merknaam ASUS. Uiteraard hebben we hier nog even naar gevraagd. De heren van ASUS vertelden ons dat het product een prototype is en nooit in deze vorm op de markt zal komen. Het bijzondere van dit moederbord is, jawel, de achterkant.

Het ASUS marine cool moederbord

De achterkant van dit militairgroene moederbord is voorzien van een grote keramische plaat. Omdat het gehele moederbord rechtstreeks is verbonden met het keramiek wordt de warmte niet alleen aan de voorkant van het moederbord met behulp van koelers afgedragen, maar ook via de achterkant. Deze verdikking van het moederbord biedt nog een tweede voordeel, namelijk een ingebouwde UPS. Wanneer de stroom zou uitvallen begint het systeem met het openstaande werk op te slaan en schakelt de pc uit. De UPS zou goed zijn voor drie minuten stroom voor het hele systeem, lang genoeg om de pc uit te zetten.

Dat ASUS laat zien innovatief te zijn blijkt als we verder kijken op de stand. Al eerder berichtten we over de draadloze mediacenters (pc in toetsenbord), volgens onze "tourguide" richt het bedrijf zich op het innoveren en bedenken van nieuwe producten. Hiermee wil ASUS vooral een product maken waar het zelf achter staat.

G-panel, een overklokspeeltje[/b]

Tijdens onze rondleiding werden we ook gewezen op een uniek stukje hardware, het ASUS G-panel. Een overklokpaneel dat eenvoudig in een 5.25"-bay gestopt kan worden en op die manier kan fungeren als een echte overklokgadget. Een simpele draai aan de knop en je front side bus ligt 10MHz hoger. Deze handige gadget is alleen te gebruiken op de Rampage (2) Extreme borden.

Het P45 model

Het X58 model

En daarmee is het magische woord ook gevallen, namelijk "Rampage Extreme". Het bord is erg populair bij de overklokkers. In het verleden stond het buiten kijf dat je op een micro-ATX ging overklokken, maar in de afgelopen jaren is gebleken dat het mogelijk is ook met een kleiner ATX-bord leuke resultaten te halen. ASUS bracht de nieuwe Rampage modellen aan het licht. Een P45 en een X58 voor respectievelijk de Core 2 serie en de Core i7 modellen. Zoals we gewend zijn krijgt men ook bij de kleine Rampage 2 borden een X-Fi kaart meegeleverd.