2min

Tags in dit artikel

, ,

Er zijn ook heel wat hallen waar bedrijven staan die zich alleen op de zakelijke markt richten, maar ook in die hallen zijn er toch wel wat interessante bedrijven voor Techzine. Zo was er op de stand van Sun iets over OpenOffice.org te zien, maar het office-pakket had ook nog een eigen stand.

Er waren geen compleet nieuwe zaken te melden over Suns Officepakket OpenOffice.org. Dit komt omdat Sun zijn persaankondigingen altijd gewoon via de website lanceert en hiervoor niet wacht op beurzen zoals deze. Toch had Sun wel de nieuwe OpenOffice.Org-versie meegeneomen. Deze versie, die hoogstwaarschijnlijk in april uitkomt, draagt versienummer 3.1


In deze versie zijn er twee belangrijke functies toegevoegd, slechts een hiervan is echter interessant voor de consument. Dit is de render-engine die vernieuwd wordt. Deze render-engine kan beter overweg met het renderen van auto-vormen. In versie drie werd een cirkel nog kartelig getekend, terwijl er in versie 3.1 een vloeiende cirkel te zien zal zijn, zoals het hoort.

De tweede nieuwe functie is niet direct relevant voor gebruikers, omdat het een functie is voor developers van OpenOffice.org. Indirect is het echter wel interessant voor gebruikers, omdat deze functie informatie verzamelt over hoe gebruikers werken met OpenOffice.org. Deze informatie dient als input voor het ‘Renaissance’-project van OpenOffice.Org.

Het doel van dit project is het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens van consumenten om zo toekomstige versies van OpenOffice.org te verbeteren. Het project loopt al een tijdje, maar de informatie werd tot nog toe verzameld met enquêtes. Sun gaat in de nieuwe versie van OpenOffice.org een tracker inbouwen, die bijhoudt waar de gebruiker op klikt. Dit gebeurt volledig anoniem en werkt volgens een opt-in-systeem, waarbij de gebruiker dus eerst akkoord moet gaan met het registratiesysteem.

Nieuw is dat de ontwikkelaars de gegevens ook gaan gebruiken om de gebruikersomgeving te veranderen, zodat deze beter afgestemd is op de wensen van de gebruikers. Voorlopig worden eerst zoveel mogelijk gegevens verzameld, Sun wil niet te snel veranderingen doorvoeren, maar eerst goed luisteren naar de gebruikers..


Sun had nog highlights op zijn stand, waaronder MySQL 5.1 en de laatste versie van OpenSolaris. Beide zijn echter al uitgebreid besproken door Techzine, want zoals gezegd doet Sun zijn aankondigingen via het internet.