1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Laptops moeten tegenwoordig steeds meer kunnen en hebben daar steeds meer kracht voor nodig. Ook op grafisch gebied zijn de laatste jaren al sprongen gemaakt. De meest recente sprong is de overstap naar een 40nm-procédé, AMD is de eerste fabrikant die GPU’s op zo’n procédé uitbrengt.

Er gaan twee nieuwe types op de markt gebracht worden, de ATI Mobility Radeon HD 4860 en ATI Mobility Radeon HD 4830. Beide kaarten zijn gericht op het hogere segment, dit zal inhouden dat dergelijke kaarten niet in goedkope laptops terecht zullen komen. De gebruikers van de kaarten zijn dan ook gamers en grafische bewerkers.

ATI Mobility HD4000

[/sub][/b]
De kaarten worden voorzien van GDDR5-geheugen en ondersteunen DX10.1. Het gebruik van dergelijk geheugen verdubbelt de bandbreedte ten opzichte van GDDR3 dat momenteel in de meeste high end laptops zit. Behalve gamen kun je ook prima HD-video’s afspelen door middel van een ingebouwde decoder en upscaler. De upscaler moet ervoor zorgen dat standaard DVD’s geüpscaled worden naar een hogere kwaliteit.

De eerste kaarten zullen worden geïmplementeerd in de Asus K laptopserie. De laptops zijn klaar voor productie, wanneer ze in Nederland op de markt komen is bij ons nog niet bekend. Volgens AMD zal de distributie van kaarten opgang komen in het tweede kwartaal dit jaar.