2min

AMD heeft de Radeon HD 8000M-serie aangekondigd, deze GPU’s zijn bedoeld voor het mobiele segment en zullen vanaf begin 2013 in laptops gemonteerd worden.

Grafieken van AMD tonen op het eerste gezicht wat visueel bedrog in de vorm van een aangepaste schaal, maar het komt er op neer dat de AMD Radeon HD 8870 tussen de 20 en 70 procent beter scoort op verscheidene aspecten, wanneer deze vergeleken wordt met Nvidia’s 650M GS. AMD treedt verder niet in detail over randzaken zoals energieverbruik van de chips.

In totaal kondigt AMD een viertal chips aan: de HD 8500M, 8600M, 8700M en de 8800M. Deze chips bevatten AMD’s nieuwste 28nm Graphics Core Next-architectuur, wat betekent dat deze bedoeld zijn voor GPU Compute en DirectX 11.1. De chips maken ook gebruik van de nieuwe ZeroCore-techniek, waardoor er vrijwel geen energieverbruik is bij ongebruikte rekenkernen. Ook bevatten de chips de PowerTune-technologie die kloksnelheid verhoogt, om gebruik te maken van ongebruikte wattages.

AMD deelt de chips in een aantal segmenten in: Value, Mainstream, Performance + Gaming en als laatste Enthousiast. Van de aangekondigde chips valt de AMD Radeon HD 8600M in het mainstream segment, de 8700M en 8800M vormen samen het Performance + Gaming-segment.

In het tweede kwartaal van 2013 zullen er nog een tweetal chips aangekondigd worden, die het Enthousiast-segment zullen vullen, tevens zal er in die periode een chip aangekondigd worden die een brug slaat tussen het Mainstream- en Performance + Gaming-segment.