2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De mainstream ondersteuning voor Windows XP zal volgende week worden gestopt, alleen bedrijven die een speciaal contract gesloten hebben met Microsoft zullen nog ondersteuning krijgen. Er zullen overigens nog wel kritische updates verschijnen.

Naar schatting gebruikt circa 63 procent van alle internetgebruikers wereldwijd Windows XP als besturingssysteem, terwijl slechts 24 procent Windows Vista gebruikt. Microsofts beslissing om nu al te stoppen met de ondersteuning van XP, terwijl nog zoveel mensen het gebruiken, zal dan ook niet door iedereen in dank worden afgenomen.

Sommige netbooks worden nog steeds standaard voorzien van XP, maar ook dit zal begin 2010 afgelopen zijn. Wel zullen XP gebruikers nog de nodige kritische updates ontvangen, deze zullen tot 2014 ter beschikking worden gesteld via Windows Update.

Downgraden

Microsoft moedigt XP-klanten aan om de publieke bèta van Windows 7 te proberen, om de overstap straks soepel te laten verlopen. Het bedrijf zal daar behoorlijk wat moeite voor moeten doen, gezien het feit dat veel mensen Vista links laten liggen is de kans groot dat ze ook bij Windows 7 de kat uit de boom willen kijken. Het is dan ook opmerkelijk dat vandaag tevens bekend werd dat Windows 7 zeer eenvoudig te downgraden is naar een versie van Windows XP. Gezien het feit dat een downgrade eenvoudig te realiseren is, maar een upgrade van XP naar Windows 7 een volledige installatie van Windows 7 vereist, zal mogelijk niet echt bijdragen aan de adoptie van Windows 7 door consumenten en bedrijven.