2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Dell zou, in de strijd om meer winst te genereren, besloten hebben nog voor het einde van het jaar een smartphone in China uit te gaan brengen, zo melden twee anonieme analisten.

De analisten willen anoniem blijven omdat Dell het plan nog niet heeft bevestigd. Volgens hen zou de op een na grootste pc-fabrikant samenwerken met Chi Mei Communications, een dochterbedrijf van het Taiwanese Hon Hai, om een smartphone op de markt te brengen. Het Chinese softwarebedrijf Red Office zou verantwoordelijk zijn voor de software van de smartphone.

Zowel Hon Hai als Dell-kantoren in China en Singapore wilden niet op de beweringen reageren, echter bevestigde een Red Office-woordvoerster te werken aan software voor een Dell-smartphone. "We zijn nog steeds in een vroeg stadium van ontwikkeling van de software", aldus de Red Office-woordvoerster.

Volgens de twee analisten had Chi Mei het nieuws bevestigd en rekent het Dell reeds als een cliënt.

Veel elektronicafabrikanten ontwikkelen hun smartphone zelf, maar vertrouwen op contractfabrikanten zoals Hon Hai om de smartphone te maken en in grote hoeveelheden te produceren. Dit vanwege de lage productiekosten omdat de fabrieken in ontwikkelingslanden staan.

Er konden geen details worden verschaft over welke telecomaanbieder de telefoon aan gaat bieden. De lokale Chinese media melden dat Dell mogelijk in zee is gegaan met China Mobile, echter wilde ook dat bedrijf niet reageren.

Wel is bekend dat de uitrol van de smartphone eerst in China plaatsvindt, en dat later ook de Verenigde Staten en Europa volgen.

Volgens Goldman Sachs zou de Dell-smartphone weleens gebruik kunnen maken van Google Android. "Onze industriecontroles geven weer dat, enige vertragingen daargelaten, het waarschijnlijk is dat Dell in het tweede kwartaal van 2009 een Google Android-smartphone lanceert", aldus het bankconcern.

Indien Dell voor een smartphone gaat, betreedt het een overvolle markt. Het moet het in dat geval opnemen tegen bedrijven als Apple, Nokia, HTC en Research in Motion, de fabrikant van de BlackBerry-telefoons.