2min

Het Chinese bedrijf Baidu en Dell hebben besloten te gaan samenwerken op de mobiele markt. De twee gaan samen smartphones en tablets maken. Waarschijnlijk zal Dell verantwoordelijk worden voor de hardware en Baidu voor de software. Baidu kondigde onlangs namelijk een eigen mobiel besturingssysteem aan dat veel weg heeft van Android.

Dell zette recent al zelfstandig de eerste stapjes op de Chinese markt met een gestripte Dell Streak 10 Android-tablet. Deze tablet was ontdaan van een standaard aantal Android-applicaties omdat deze zijn verboden door de Chinese overheid.

Dell heeft aan Reuters inmiddels de samenwerking bevestigt maar wilde niet ingaan op lanceringen en toekomstige markten. Voorlopig gaat men uit van alleen de Chinese markt, de lokale Chinese media stelt de eerste producten in november te verwachten.

Baidu is een bedrijf dat prima te vergelijken is met Google, alleen dan puur en alleen in China. Het is daar de grootste zoekmachine en heeft haar activiteiten de laatste jaren flink uitgebreid. Recent verscheen er nog een Chinese versie van Wikipedia. Gezien het bedrijf in China weinig tot geen concurrentie kent zal de positie niet snel veranderen. Google wenst niet mee te doen aan de censuur wetten van de Chinese overheid en is daardoor grotendeels geblokkeerd.

De Chinese markt is voor een fabrikant als Dell in elk geval enorm interessant. In China bezitten zo’n 900 miljoen mensen een mobiele telefoon, wat in de toekomst allemaal potentiële klanten kunnen worden. Ook Apple is recent begonnen met de verkoop van de iPhone in China.