Apple is donderdag in Duitsland begonnen met de uitrol van speelfilms in de iTunes Movie Store. Het Duitse Macwelt.de had een exclusief interview met de Duitse iTunes-manager Oliver Schusser waaruit een aantal interessante zaken naar voren kwamen.

Macwelt vraagt zich af waarom het zo lang geduurd heeft voor een Duitse variant van de iTunes Movie Store realiteit werd. Schusser vertelt dat het een rechtenkwestie is. "U moet weten, dat wij voor alle films in Duitsland opnieuw over de rechten moeten onderhandelen. Bovendien moeten de films ook voorbereid worden en moeten er een Duitstalige en een originele versie komen. Dat kost nou eenmaal wat tijd", aldus Schusser.

Ook gaat Schusser in op de vraag waarom muziek wel zonder kopieerbeveiliging wordt aangeboden en films daarentegen niet. Hij stelt dat men ‘eraan gewend’ is. "Audio-cd’s hadden nooit kopieerbeveiliging, de klanten zijn het gewend om alles met hun cd’s te kunnen doen", stelt Schusser. "Bij video-dvd’s ligt dat anders, die hadden altijd al een kopieerbeveiliging, dat heeft men zich dus aangeleerd."

Schusser stelt ook dat het geen bewuste keuze van Apple is om de films met een kopieerbeveiliging aan te bieden, maar dat dit een beslissing van de filmstudio’s is. Zij zijn bang dat hun films daardoor in het illegale circuit gaan circuleren, al gebeurt dat tegenwoordig sowieso wel.

Hoewel HD-films momenteel alleen te kijken zijn via een Apple TV aangesloten op een televisie, geeft Schusser aan dat het slechts een kwestie van tijd is voor HD-films ook op een computer bekeken kunnen worden. In de Verenigde Staten, waar de dienst al sinds de lancering in 2007 beschikbaar is, is het inmiddels wel mogelijk om HD-films, naast de Apple TV, ook op een computer te bekijken.

Ook vraagt Macwelt zich af waarom men een speelfilm als bijvoorbeeld de nieuwe James Bond nu al in de videotheek kan krijgen, maar pas vanaf half juli via de iTunes Store kan huren. Volgens Schusser heeft Apple inmiddels bereikt, dat films gelijktijdig met hun dvd-release in de iTunes Store beschikbaar komen. Op de vraag waarom men dan zo lang moet wachten voor een film in de iTunes Store beschikbaar komt, antwoordt Schusser dat dit een vraag voor de filmstudio’s is. "Zij geven ons de rechten voor de verkoop en verhuur van films."