Apples iTunes Movie Store lijkt nu eindelijk zijn weg te vinden naar het Europese vasteland. Apple lanceerde donderdag de Duitse variant van de filmwinkel waar klanten onder meer Hollywoodfilms kunnen kopen en huren.

Voor de Duitse iTunes Movie Store heeft Apple afspraken gemaakt met vijf grote filmstudio’s: Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. (MGM), The Walt Disney Studios en Sony Pictures Television. Daarnaast zijn er films beschikbaar van twee onafhankelijke filmstudio’s: Universum en Shorts International.

Met de lancering komen er meer dan vijfhonderd filmtitels beschikbaar, waaronder blockbusters als ‘Quantum Of Solace’, ‘The Dark Knight’, ‘Pineapple Express’, ‘High School Musical 3: Senior Year’, ‘Eagle Eye’, ‘Die Fälscher’, ‘Keinohrhasen’ en ‘Aimee & Jaguar’. Honderd van de filmtitels, waaronder bovenstaande, zijn daarnaast ook beschikbaar in High Definition-formaat.

Door middel van de iTunes Movie Store kunnen filmliefhebbers films kopen en huren. Films uit de catalogus kosten 7.99 euro, recente films betaalt men 9.99 euro voor en nieuwe releases kosten 13.99 euro. Films kunnen ook gehuurd worden. Een wat oudere film kost dan 2.99 euro en een nieuwe film 3.99 euro. Films in High Definition-formaat kosten 1 euro extra, respectievelijk 3.99 en 4.99 euro.

Bij het huren van films gelden nog bijkomende voorwaarden. Als een film gehuurd wordt, wordt deze naar iTunes of een Apple TV gedownload. Vervolgens heeft men dertig dagen de tijd om de film te bekijken. Als men eenmaal begonnen is met kijken, heeft de kijker 48 uur de tijd om te film uit te kijken of de film nogmaals te bekijken.

Duitsland is het tweede Europese land dat een iTunes-filmwinkel mag verwelkomen. Eerder was de beurt al aan iTunes-gebruikers uit Engeland. Wereldwijd zijn er naast Engeland en Duitsland nog vier landen die een nationale iTunes-filmwinkel hebben, dit zijn: Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten. De vraag die rest is of de Duitse variant een voorbode zal zijn voor een Europese uitrol van de dienst.

Als we naar het verleden kijken, zal na Duitsland vermoedelijk eerst Frankrijk nog aan de beurt komen en wellicht zal er daarna een overkoepelende iTunes Movie Store voor geheel Europa komen. Alles is echter afhankelijk van de onderhandelingen met de grote filmstudio’s, die vaak allerlei bijkomende eisen stellen.