min

Tags in dit artikel

, ,

Maxthon Browser, in 2006 de op een na meestgebruikte browser in China, stapt vanaf de volgende versie over op WebKit.

Dit blijkt uit de tweede alphaversie die deze week zijn vrij gegeven aan een selecte groep testers via Maxthon Passport.

In de vorige versie van Maxthon Browser werd altijd de renderingengine van Internet Explorer gebruikt. De Chinese browser won hiermee de afgelopen jaren veel bekendheid door veel extra functies te bieden die niet aanwezig waren in Internet Explorer 6.

Na twee versies zegt echter ook Maxthon Browser de Internet Explorer-engine gedag en is het overgestapt op WebKit dat op dit moment ontwikkeld wordt door onder meer Apple, Nokia, KDE en Google. Overigens betekent dit niet dat de browser op meerdere platformen beschikbaar komt.

Hoewel standaard WebKit actief is in wat nu heet de turbomodus, kan nog gekozen worden voor de compatibilteitsmodus die gebruik maakt van de Trident-engine. De gebruikte versie van WebKit slaagt overigens voor de Acid3-test.

Naast een nieuwe engine zijn ook de interface en installatie van het programma veranderd. Zo is er nu een consistentere stijl, ook bij dialoogvensters. Andere wijzigingen zijn nog niet bekendgemaakt.

Maxthon Browser is de op een na grootste browser in China, maar het marktaandeel is niet bekend. Er zijn wel schattingen gemaakt waaruit blijkt dat het marktaandeel van deze Chinese browser gelijk is aan dat van Mozilla Firefox, of zelfs overstijgt. De verwachting is dan ook dat WebKit een aardige impuls krijgt.

De derde versie van de browser staat gepland voor begin 2010. Er wordt bovendien een publieke bètaversie beschikbaar gemaakt zodra de ontwikkelaars menen dat de browser stabiel genoeg is.