1 min

Philips heeft vandaag de eerste internettelevisie gepresenteerd. Binnenkort verschijnt hij op de Nederlandse markt.

Experts verwachtten het toestel al langer, omdat het al aangekondigd was in augustus 2008 in Berlijn, toch is het speciaal dat de tv nu echt verschijnt, zo meldt de NOS.

Met de Net TV, zoals het apparaat genoemd wordt door Philips, is het mogelijk om zonder extra kastje op het internet te surfen. Er hoeven bovendien geen extra abonnementen te worden genomen: een ISP-abonnement volstaat.

Het internetten kan bediend worden met de afstandsbediening. Inhoud wordt aangeleverd in CEHTML, een voor tv geoptimaliseerde versie van HTML. Inmiddels wordt er al inhoud aangeleverd van YouTube, Nu.nl, Hyves, 9292ov.nl, de Nederlandse Spoorwegen, Buienradar, Rabobank en veel meer sites.

Om dit mogelijk te maken gebruikt deze Philips-tv een extra chip die is ontwikkeld door Toshiba en Intel. Deze chip zorgt naast een stabiele internetverbinding er ook voor dat de website scherp op het scherm wordt weergegeven.

De televisie kan nog niet alles op het internet bekijken, daar is hij namelijk niet voor gemaakt. Net TV is voornamelijk bedoeld om snel korte informatie op te vragen en dus kunnen met name alleen simpele websites bezocht worden.

In korte tijd moet de televisie in de Nederlandse elektronicawinkels liggen. Later komen ook fabrikanten als Panasonic en Sony met internettelevisies op de markt.