1 min

Tags in dit artikel

, ,

De GPS-satellieten die gebruikt worden om de locatie van een GPS-systeem mee te bepalen zijn vanaf 2010 verouderd. Dan is de GPS-fix onnauwkeurig en is de locatieaanwijzing dus niet meer te vertrouwen. Dit is op te lossen door nieuwe satellieten in een baan rond de aarde te schieten, maar de Amerikaanse overheid loopt achter op schema wat dit betreft.

Dit blijkt uit onderzoek van het meetinstituut Natural Recources Canada. Die hebben bepaald dat de huidige instrumenten vanaf 2010 verouderd zijn en dat deze dus aan vervanging toe zijn, voor die tijd.

Om dit probleem op te lossen moeten overheden zogenaamde GPS III-satellieten de ruimte in schieten. Dit gebeurd echter langzamer dan gepland, zo liet de Amerikaanse overheid in april al weten dat ze achterlopen op schema wat betreft deze vernieuwing. De Amerikaanse overheid loopt, naar eigen zeggen, ongeveer drie jaar achter op schema. De eerstvolgende GPS III-satelliet zal in november van dit jaar de lucht in gaan, zo is de verwachting.

De GPS-satellieten die nu rondzweven in de ruimte hebben diverse leeftijden. Zo zweven sommige satellieten nog maar een tijdje, terwijl de oudste bijvoorbeeld als twintig jaar in de ruimte zweeft. Al met al zeggen de onderzoekers dat het zaak is dat men vaart maakt met de vernieuwing.