2min

Morgen moet ook Europa over zijn eigen satellietnavigatiesysteem beschikken, de tegenhanger van het Amerikaanse GPS genaamd Galileo moet dan beschikbaar komen. Op dit moment heeft Europa 18 satellieten in een baan rond de aarde gebracht om dit mogelijk te maken, maar dat is nog niet voldoende om het netwerk goed te laten werken, er komen voor 2020 nog 12 satellieten bij.

Het is een langlopend project geweest vanuit Europa om een Europese tegenhanger te hebben voor GPS, maar morgen is het dan eindelijk zover en wordt Galileo actief. Het echt gebruiken van de Europese satellieten is nog zo goed als onmogelijk, om te beginnen omdat slechts twee smartphones het ondersteunen, de BQ Aquaris X5 Plus en de Huawei Mate 9. Naast het bepalen van de locatie moet Galileo ook gaan zorgen voor accurate tijdsynchronisatie, dat moet morgen wel al goed werken.

Het voordeel van Galileo ten opzichte van GPS moet worden dat het een heel stuk accurater is dan zijn tegenhangers, dit werkt op dit moment redelijk, maar is nog niet overal beschikbaar door een gebrek aan satellieten, in totaal zijn er nu 18 beschikbaar maar dat moeten er 30 worden in 2020, zodat Galileo wel overal goed beschikbaar is.

Het bepalen van de locatie zodat er beter genavigeerd kan worden is inmiddels door verschillende landen ontwikkeld en Galileo is alweer het vijfde systeem, naast het Amerikaanse GPS is er ook het Russische Glonas, Chinese Beidoou en Indiase Imss. In nieuwe smartphone-chips zal waarschijnlijk bredere ondersteuning komen voor Galileo, zodat meer toestellen ermee kunnen gaan werken.