2min

Tags in dit artikel

,

Je volledige muziek-, dvd- en fotocollectie op één dvd? Dat moet in de toekomst mogelijk zijn middels een nieuwe optische opnamemethode. Deze methode moet het mogelijk maken dataschijven te produceren met 300 keer meer opslagcapaciteit dan standaard-dvd’s.

Onderzoekers van de ‘Swinburne University of Technology’ in Australië zeggen dat ze een methode hebben ontwikkeld die in vijf dimensies de data opslaat. De huidige dvd’s gebruiken momenteel slechts drie ruimtelijke dimensies. De nieuwe dimensies zouden ertoe kunnen leiden dat een schijfje zo’n 1,6 terabyte aan informatie kan bevatten. De methode zou volledige geschikt zijn voor commerciële doeleinden.

De nieuwe techniek maakt gebruik van nanodeeltjes goud als opnamemedium. Deze nanodeeltjes reageren op licht en afhankelijk van hun vorm is het mogelijk een breed scala aan verschillende kleuren en golflengtes op te nemen op dezelfde fysieke locatie van een schijf. Huidige dvd’s nemen op in een enkele kleur en golflengte met behulp van een laser.

De vijfde dimensie wordt mogelijk gemaakt door polarisatie. Wanneer lichtgolven worden geprojecteerd op de disk, zal de richting van het elektrische veld in de golven uitgelijnd worden met de gouden nanodeeltjes.

Een gewone dvd.

De onderzoekers zijn nog bezig met de snelheid waarmee de schijven kunnen worden geschreven en zeggen dat het nog minstens vijf jaar zal duren voordat de schijven gereed zijn voor de commerciële handel. De materiële kosten lijken mee te vallen met 0,05 dollar per schijf. Eventueel zou men ook gebruik kunnen maken van zilveren nanodeeltjes, wat kan leiden tot een reductie in kosten van een factor honderd.