Doordat netbooks steeds populairder worden, worden ook externe optical drives steeds populairder. Deze externe cd-spelers vangen namelijk het gemis aan een ingebouwde cd-speler op. Hoelang de stijging in verkoop doorzet, is echter nog onzeker.

De markt voor externe cd- en dvd-spelers is de laatste jaren snel achteruit gegaan. Door de komst van netbooks is de verkoop echter weer omhoog gegaan. Netbooks hebben namelijk geen ingebouwde cd- of dvd-speler. Dit komt omdat de netbook kleiner en lichter is dan de gemiddelde laptop. Het past niet binnen het ontwerp.

De fabrikant die de verbeteringen meldt, Samsung, heeft de verkopen zien verdriedubbelen. Sinds oktober vorig jaar zijn de verkopen weer flink omhoog gegaan. Deze impuls kon de markt ook wel gebruiken, aangezien er nagenoeg geen vraag meer was naar de externe drives.

Toch verwachten analisten dat de externe drives gedoemd zijn om te mislukken. Volgens John Rydning, onderzoeker bij IDC, is het slechts een kwestie van tijd voordat de markt echt kansloos is geworden. Volgens Rydning is deze opleving dan ook slechts tijdelijk.