2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Door de toenemende populariteit van tablets, smartphones en solid state drives (SSD’s) zal de omzet van hard disk drives (HDD’s) dalen in 2013. Deze verwachting werd maandag bekend gemaakt door IHS in de meest recente marktanalyse.

"De HDD industrie staat voor grote uitdagingen in 2013", schrijft IHS opslagsysteem-analist Fang Zhang. "Leveringen van desktop PC’s zullen dit jaar afnemen, terwijl de verkoop van laptops onder druk staat. Consumenten kiezen steeds vaker voor een tablet of smartphone."

Verder wist Zhang te melden dat de daling van prijzen van SSD’s er voor zorgt dat het marktaandeel van magnetische schijven afneemt, terwijl het marktaandeel van SSD’s logischerwijs toeneemt. IHS verwacht een totale HDD verkoop van 24,2 miljard euro in 2013, tegenover 27,5 miljard euro in 2012. Verwacht wordt dat de inkomsten volgend jaar verder zullen dalen naar 23,7 miljard euro.

Dit wil niet zeggen dat HDD’s binnenkort zullen verdwijnen. IHS merkt op dat HDD’s nog steeds voordelen hebben ten opzichte van SSD’s. Naast dat de kosten per gigabyte lager zijn, is de opslagcapaciteit per unit hoger. IHS is bijvoorbeeld enthousiast over met helium gevulde HDD’s, met een opslagcapaciteit van meer dan vijf terabyte. Deze HDD’s worden binnenkort gelanceerd door Western Digital.

"Seagate had het afgelopen jaar een marktaandeel van 50 procent van de zakelijke markt in handen," schrijft IHS, "het is mogelijk dat Western Digital dankzij de introductie van de nieuwe heliumtechnologie aan het einde van 2013 de koppositie van Seagate overneemt."

IHS maakt ook duidelijk dat fabrikanten van optische drives hun eigen uitdagingen hebben. Fabrikanten van laptops vermijden hetgebruik van diskdrives. PC’s en laptops van maken bijvoorbeeld grotendeels geen gebruik meer van schijfstations. Verder verkiezen consumenten steeds vaker streaming video’s boven DVD’s en Blu-ray discs. IHS verwacht dat optische drives uiteindelijk helemaal uit beeld zullen geraken.