2min

Het afgelopen jaar heeft de Chinese overheid meer dan een miljoen websites afgesloten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Chinese Academy of Social Sciences. Volgens dit onderzoek waren er 41 procent minder websites beschikbaar in China eind 2010 dan het jaar daarvoor.

De Chinese overheid heeft de regels omtrent internet de afgelopen jaren flink aangescherpt. Zo werden er in 2009 vooral veel pornografische websites geblokkeerd. Hoewel vrijheid van meningsuiting in de Chinese grondwet staat is ook in de wet opgenomen dat de overheid websites mag blokkeren.

Ondanks dat er 40 procent minder websites beschikbaar zijn in China, is het aantal webpagina’s wel toegenomen. In totaal kwamen er in 2010 zo’n 60 miljard webpagina’s bij. Een toename van zo’n 79 procent, de Chinese overheid kan ondanks alle blokkades de groei dus onmogelijk keren.

Liu Ruisheng laat aan de BBC weten: "Dit betekent dat onze content alsmaar sterker wordt, maar de regels in China ook steeds strenger worden."

Heel veel mensenrechten organisaties hebben al jaren kritiek op de Chinese overheid en de toepassing van censuur via internet. Veel organisaties noemen het al de Great Firewall of China. Google heeft inmiddels het land zo goed als verlaten. Alleen in Hong Kong is Google nog actief, veel van Google’s diensten zijn inmiddels ook geblokkeerd door de Chinese overheid. Andere populaire websites die door de Chinese overheid zijn geblokkeerd zijn Facebook, Youtube en Twitter. Georganiseerde demonstraties via sociale netwerken zoals in het Midden-Oosten is gebeurt is in China dus onmogelijk.

De Verenigde Naties heeft recent verklaard dat het blokkeren of censureren van het internet een inbreuk is op de mensenrechten.