2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Zweedse piratenpartij Piratpartiet heeft in de voorlopig uitslagen van de Europese verkiezingen een zetel in het parlement bemachtigd. De partij maakte de laatste weken een flinke eindsprint, nadat de eigenaars van de bekende torrentzoekmachine The Pirate Bay werden veroordeeld tot hoge boetes.

De piratenpartij wist 7,1 procent van de Zweedse stemmers achter zich te krijgen, wat zich vertaalt naar een zetel in het Europees Parlement. Hoewel de partij na oprichting voornamelijk steun kon genieten van de harde kern, won de partij enorm aan populariteit nadat de eigenaars van de website The Pirate Bay werden veroordeeld voor het ‘medewerking verlenen tot het beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermd materiaal’.

Christian Engstrom, lijsttrekker laat weten dat hij de uitslag fantastisch vind. "Dit laat zien dat er veel mensen zijn die vinden dat persoonlijk integriteit belangrijk is en dat we op de juiste manier omgaan met het internet en nieuwe vormen van informatie", aldus Engstrom, wiens partij naar eigen zeggen vooral populair is onder jongeren. "We zijn er sterk bij mensen die jonger zijn dan 30. Zij begrijpen de nieuwe wereld het beste en hebben nu aangegeven dat ze niet eens zijn met de manier waarop de grote partijen hiermee omgaan.

De piratenpartij heeft momenteel drie punten op de politieke agenda. Zo wil de partij als eerste de copyrightwetgeving hervormen. Kopiëren voor eigen gebruik moet in heel Europa legaal worden en het uitwisselen van bestanden via P2P-netwerken moet gestimuleerd worden. Het recht van de copyrighthouder om zijn werk commercieel te exploiteren zou beperkt moeten worden tot vijf jaar, maar niet commercieel gebruik zou vanaf de eerste dag vrij moeten zijn. Ook DRM-technieken wil de partij volledig verbieden.

Tweede punt op de agenda is de afschaffing van het patentsysteem. Als voorbeeld noemt de partij de uitbraak van de vogelgriep begin deze eeuw, waarbij farmaceutische hun patenten niet openbaar wilden maken, waardoor er volgens de partij onnodige slachtoffers vielen. Het alternatief dat de partij daarvoor heeft is hier te vinden.

Derde en vooralsnog laatste punt is het respecteren van de privacy. Volgens de partij heeft Europa zich na de aanslagen in Amerika in paniek laten meeslepen en de toezicht en controle op burgers onterecht verscherpt. Volgens de partij heeft het verleden uitgewezen dat meer toezicht geen oplossing is en het verwijst daarbij naar de Berlijnse muur.

Of de partij ook daadwerkelijk potten kan gaan breken in het Europees Parlement blijf afwachten en hoewel de partij slechts een van de achttien Zweedse zetels van het in totaal 785 zetels tellende Europees Parlement heeft, zal Engstrom naar eigen zeggen alles in het werk stellen om zijn standpunten te verdedigen en bespreekbaar te maken.