De Nederlandse Piratenpartij heeft in alle negentien kieskringen de vereiste dertig ondersteuningsverklaringen ingeleverd. Ruim 600 mensen zijn in het hele land naar het stadhuis gegaan om dit mogelijk te maken.

Hiermee voldoet de partij aan alle eisen en zullen ze op 9 juni landelijk verkiesbaar zijn. Er was vooral steun van studenten en in de grote steden met meerdere universiteiten en HBO’s kwamen er dan ook volop toezeggingen binnen. Het aantal ondersteuningsverklaringen kwam hierdoor ver boven het vereiste aantal uit.

Een aantal speerpunten van de Piratenpartij zijn het delen van cultuur en informatie bevorderen, het veiliger en zorgvuldiger omgaan met vertrouwelijke gegevens en hervorming van auteursrecht en octrooirecht. Daarnaast zet de partij zich in voor de privacy van de burgers, hieronder vallen een aantal opvallende standpunten, waaronder het recht om zonder identificatiebewijs over straat te gaan en een verbod op het bewaren van telefoon- en internetverkeer van burgers.

De Internationale Piratenpartij is ondertussen al vertegenwoordigt in 40 landen over de hele wereld. De in 2006 opgerichte partij behaalde in 2009 ruim 7 procent van de stemmen in Zweden en behaalde daarmee twee zetels in het Europees Parlement.