Er is koppelverkoop opgedoken in België. De eerste toestellen op Belgische bodem worden nu gratis, of voor minder geld, aangeboden in combinatie met een abonnement. Iets dat volgens de Belgische wetgeving nog altijd verboden is, om die reden hebben diverse organisaties de bedrijven die de telefoons aanbieden voor de rechter gesleept.

Toch is de zaak niet geheel kansloos voor de gedaagden. Zij baseren hun verkoop namelijk op een uitspraak en wetgeving van de Europese Unie. Die stelt namelijk dat het gewoon mogelijk moet zijn om koppelverkoop toe te passen, in zekere mate. De Belgische wetgeving verbiedt dit echter nog steeds, deze wet moet nog gewijzigd worden.

Diverse webwinkels bieden nu toestellen aan in combinatie met een abonnement, de consument hoeft dan minder te betalen voor zijn of haar toestel. De eerste die dit deed was Hotgsm.be, die afgelopen week een toestel aanbood. Andere webwinkels volgen nu, ze bieden toestellen van omstreeks zeventig euro aan voor niks, als men er een abonnement bijneemt bij bijvoorbeeld Proximus of Mobistar.

Er loopt op dit moment een zaak tussen De Unie van Zelfstandige Ondernemers, gesteund door de federatie voor elektrohandel Nelectra, en the Phone House. De beide aanklagers vinden dat de wet zo snel mogelijk aangepast moet worden, maar tot die tijd gehandhaafd dient te worden.