Microsoft heeft recentelijk het uitgebreide upgradepad van Windows 7 uitgebracht.

Het pad dat gepubliceerd werd door The Wall Street Journal laat zien dat maar weinig upgrades – waarbij de instellingen en geïnstalleerde programma’s dus bewaard blijven – uitgevoerd kunnen worden en dat waarschijnlijk bij sommige gebruikers zulke data verloren gaat.

Overigens heeft Microsoft dit proces wel vereenvoudigd met een sterk verbeterde bestands- en instellingenoverzetter genaamd Windows Easy Transfer. Dit programma verzamelt automatisch gebruikersaccounts, documenten, internetfavorieten en meer en kan de data vervolgens via het netwerk, een Easy Transfer-kabel of via een USB-schijf overzetten. Bovendien worden alle oude bestanden van de harde schijf in de map Windows.old geplaatst, maar een back-up is altijd aanbevolen.

Het uitvoeren van een ‘in-place upgrade’ is namelijk alleen mogelijk vanaf Windows Vista als geüpgraded wordt naar een gelijkwaardige of betere Windows 7-editie. Zo kunnen Windows Vista Ultimate-gebruikers niet upgraden naar Windows 7 Home Premium, maar mogelijk kunnen zij wel gewoon die upgrade-editie aanschaffen en met die schijf een schone installatie uitvoeren, wat kosten bespaart.

Overigens is het sowieso niet mogelijk om van een 32-bit-Windows-versie te upgraden naar een 64-bitversie. Het gehele upgradeschema vind je hieronder.