Intels GPU-ontwerp met de codenaam Larrabee is waarschijnlijk twee jaar vertraagd, zo melden anonieme bronnen.

Momenteel werken ook AMD-ATI en NVIDIA aan een chip die een processor en grafische unit combineert. Wellicht dat de tegenhanger van NVIDIA, de GT300, eerder uitkomt dan de Larrabee. Intel heeft toegegeven dat het maken van een GPU toch andere koek is dan het maken van een goede CPU, maar het zal niet opgeven.

Ondanks dat er geruchten waren dat de Larrabee bij voorbaat een flop zou worden en Intel er snel het bijltje erbij neer zou gooien, bewijzen de heren van Intel het tegenovergestelde. Het zou een project met topprioriteit binnen Intel zijn met veel mensen die zich bewezen hebben in andere Intel-projecten zoals de nieuwe Nehalem-CPU.

Volgens de anonieme tipgevers zou het project al dertien tot achtien maanden later uitkomen dan gepland, wat dus ergens 2011 betekent. Het project zou steeds en paar stappen verder zijn met verschillende soorten silicium. Zo zou de chip inmiddels vier fases hebben doorlopen, zogenaamde gens genoemd. Elke gen heeft weer een totaal andere samenstelling en bouwt dus niet verder op een ontwerp. Dat verklaren anonieme ex-Intel-medewerkers.

Hoe nu verder?

Intel is nog steeds de leider in veel markten en zal dat volgens verschillende prognoses ook blijven. Voor een bedrijf met zoveel financiële middelen lijkt het dus vooralsnog geen probleem het Larrabee-project in stand te houden. Ondanks het salaris van 150.000 tot 200.000 dollar per werknemer uit het topteam dat aan het project werkt.

De kennis die men nu opdoet zal voor Intel een goede leerweg zijn en in die zin niet nutteloos. De kans is groot dat Intel ooit een belangrijke marktspeler kan worden op de GPU-markt. Wanneer dat zal zijn, blijft gissen.