Alhoewel Intel en Microsoft aanhouden dat ze geen netbooks willen met schermen grote dan 10-inch, denken nu verschillende fabrikanten er anders over. De fabrikanten verwachten dat 10-inch en 12-inch netbooks het meest verkocht zullen worden in 2010.

Door het vergroten van de schermgrootte naar 12-inch zal de gemiddelde verkoopprijs van netbooks, die gebaseerd zijn op Intels Atom Processors stijgen naar 500 tot 600 euro. De prijs komt hierdoor dichterbij de goedkopere dunne notebooks te liggen, die over een AMD Turion of Intel Pentium-processor beschikken. De prijs van de Netbooks gaat niet alleen omhoog door het scherm, maar ook doordat hij hierdoor over een betere grafische chip moet beschikken.


Het grote voordeel van een groter scherm is dat waarschijnlijk de resolutie ook hoger wordt, dus kun je meer op je scherm kwijt. Ook kan er door een groter scherm een groter (full-size) toetsenbord worden ingebouwd waardoor de bruikbaarheid beter wordt.

Ook Google gaat zich richten met hun nieuwe Chrome OS-besturingssysteem op netbooks met grotere schermen voor volwaardige werkruimte en een bruikbaar toetsenbord.

De nieuwste generatie netbooks beschikken over het Intel Pine Trail-platform evenals het NVIDIA ION 2-platform, waardoor ze geschikt zijn voor het bekijken van HD-videomateriaal en betere videoprestaties in het algemeen kunnen leveren. De netbooks die nu al over een 12-inch scherm beschikken hebben vaak een betere chip dan de NVIDIA ION. Zo hebben sommige zelfs een dual-core Atom, die helemaal niet bedoeld is voor netbooks.