2min

Tags in dit artikel

, ,

Een alliantie van maar liefst 24 partijen heeft op het Mobile World Congress in Barcelona een nieuwe applicatiewinkel voor mobiele telefoons gelanceerd. De nieuwe winkel moet ontwikkelaars weglokken bij de razendpopulaire App Store van Apple.

De ‘Wholesale Applications Community’ (WAC) is een open platform dat door meerdere providers en telefoonfabrikanten ondersteund wordt. Door te werken met standaarden hoeven ontwikkelaars zich niet druk te maken over het geschikt maken van hun applicatie voor verschillende platformen en telefoonmodellen. De twee standaarden die daarvoor moeten gaan zorgen zijn JIL en OMTP BONDI. De groep wil echter met de W3C gaan samenwerken om tot één standaard te komen.

Zoals gezegd zijn er in totaal 24 partijen die meedoen aan het initiatief, te weten America Movil, AT&T, Bharti Airtel, China Mobile, China Unicom, Deutsche Telekom, KT, mobilkom Austria, MTN Group, NTT Docomo, Orange, Orascom Telecom, Telecom Italia, Telefonica, Telenor, TeliaSonera, SingTel, SK Telecom, SoftBank, Sprint, Verizon Wireless, VimpelCom, Vodafone en WIND. Er is ook steun van drie grote telefoonfabrikanten, te weten LG Electronics, Samsung en Sony Ericsson.

Grote afwezigen in de alliantie zijn echter Nokia, RIM (BlackBerry), Microsoft, Google en natuurlijk Apple, welke allen een eigen applicatiewinkel hebben voor hun mobiele platform. Hoewel het nieuwe intiatief volgens de GSM Association een potentiële gebruikersgroep van drie miljard mensen heeft en WAC een "enkel, geharmoniseerd beginpunt is, waardoor ontwikkelaars eenvoudig deel kunnen nemen", zal de alliantie waarschijnlijk de nodige technologische barrières moeten doorbreken.

Voor ontwikkelaars blijf het voorlopig lastig om te kiezen, want zelfs als de WAC een succes blijkt, dan moet er nog steeds gekozen worden uit verschillende platformen. Maar als het aan de WAC ligt komt er uiteindelijk een standaard die voor alle platformen gebruikt kan worden.