Microsoft heeft vandaag op het Mobile World Congress 2010 Windows Phone 7 Series, de opvolger van het Windows Mobile-besturingssysteem voor telefoons, geïntroduceerd. De software kenmerkt zich naast een nieuwe naam en een nieuw uiterlijk, door functies die gericht zijn op mensen die in een gehaast leven toch met elkaar in contact willen blijven.

"Ik ben trots om vandaag Windows Phone 7 Series aan te mogen kondigen, de nieuwe generatie Windows Phones", zei Steve Ballmer, chief executive officer bij Microsoft. "In een drukbezette markt met telefoons die er hetzelfde uit zien en hetzelfde doen, heb ik het team de uitdaging gegeven om met een andere mobiele ervaring te komen. Windows Phone 7 Series markeert een ommekeer in telefoons die rekening houden met gehaaste mensenlevens en diens noden om met andere mensen in contact te blijven."

Microsoft wil met het nieuwe besturingssysteem een nieuwe weg inslaan, om de concurrentie met Apples iPhone en Googles Android OS aan te kunnen gaan. Dit doet het bedrijf onder meer door gebruikers een geheel nieuwe volledig op multi-touch gebaseerde gebruikersinterface voor te schotelen waarbij zogenaamde ‘hubs’ centraal staan. Deze hubs zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het iPhone OS, gericht op de inhoud en niet op de applicatie zelf. Er zijn hubs voor People, Pictures, Music+Video, Games, Marketplace en Office.

Deze zes standaardhubs worden als tegels in het nieuwe startscherm weergegeven. Hierdoor is bijvoorbeeld in één oogopslag te zien hoeveel gemiste oproepen, ongelezen sms’jes en e-mails er zijn. De tegels worden dynamisch geüpdatet, waardoor de gebruiker over realtime content beschikt. Hubs verzamelen gerelateerde content van het internet, applicaties en diensten in één enkele weergave. Daarnaast kunnen er door de gebruiker ook zelf tegels aangemaakt worden om bijvoorbeeld de laatste foto’s en Facebook-postings van een vriend of vriendin te kunnen volgen.

People


In deze hub staat de sociale beleving centraal. Het besturingssysteem verzamelt hierin alle relevante informatie en content over een (contact)persoon, zoals live feeds van sociale netwerken en foto’s. Ook voorziet het in een centrale plek om updates op Facebook en Windows Live te publiceren.

Pictures

In de Pictures-hub staat wederom de sociale beleving centraal. Middels deze hub is het mogelijk om foto’s en video’s met sociale netwerken te delen, maar kunnen ook door anderen gedeelde foto-albums bekeken worden.

Games


Met de Games-hub brengt Microsoft de eerste en tevens enige Xbox LIVE-ervaring op een telefoon. Het gaat hierbij niet alleen om games op een telefoon, maar om het spelen van games met vrienden. Ook hier staat de sociale beleving dus weer centraal. De Games-hub toont de avatar van een gamer, zijn achievements en profiel. Xbox Live heeft momenteel meer dan 23 miljoen actieve deelnemers wereldwijd en met de Games-hub opent dit een nieuwe wereld met vrienden, games en entertainment op de Xbox 360 en nu ook op Windows Phone 7 Series.

Music+Video


Met deze hub brengt Microsoft de Zune digitale mediaspeler naar elke Windows Phone 7-telefoon. Zowel content van een pc als ook van online muziekdiensten is beschikbaar in de Music+Video-hub. Daarnaast is er een ingebouwde FM-radio om naar favoriete radiozenders te kunnen luisteren. Sociaal is ook hier het toverwoord. Microsoft laat gebruikers hun ervaringen met muziek en video’s, door middel van Zune Social op een pc, in sociale ervaringen omzetten. Gebruikers kunnen hiermee bijvoorbeeld muziek aanbevelen en delen met anderen.

Marketplace
Ook Marketplace ontbreekt niet in Windows Phone 7. Het heeft zelfs zijn eigen hub gekregen. Marketplace is Microsofts eigen softwarewinkel waarmee gecertificeerde applicaties en games gekocht en gedownload kunnen worden.

Office


Ten slotte is er nog een hub voor Office-toepassingen. Hiermee krijgt de gebruiker middels één applicatie toegang tot Office, OneNote en SharePoint Worskpace om documenten te lezen, te bewerken en te delen. Middels Outlook Mobile is het daarnaast mogelijk om te e-mailen, agenda’s bij te houden en contactpersonen te beheren.

Elke Windows Phone 7 Series-telefoon zal over een speciale knop voor Microsofts eigen zoekmachine Bing beschikken. Hiermee kan de gebruiker met slechts één druk op de knop het hele toestel doorzoeken en op basis van de intentie van de gebruiker de meest relevante lokale resultaten of die van het internet weergeven, gebaseerd op het soort zoekopdracht. Microsoft heeft ook de browser in het nieuwe OS compleet herzien. Het is nu gebaseerd op de desktopversie van Internet Explorer. Dit zou de compatibiliteit met websites ten goede moeten komen.

Microsoft maakte bekend dat het inmiddels overeenkomsten heeft met negen fabrikanten voor de lancering van toestellen met Windows Phone 7 Series. Dit zijn Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericcson, Toshiba en Quallcomm. Wereldwijd hebben meerdere telecomproviders aangegeven interesse te hebben om de software bij nieuwe toestellen in combinatie met hun abonnementen te gaan verkopen. De eerste toestellen zullen voorlopig echter nog even op zich laten wachten en naar verwachting rond het vierde kwartaal van 2010 verkrijgbaar zijn.